За какво се разбраха Меркел и Шулц

За какво се разбраха Меркел и Шулц

За какво се разбраха Меркел и Шулц

28 страници е дълго споразумението за сформиране на ново правителство между германския канцлер Ангела Меркел и лидера на социалдемократите Мартин Шулц, което беше сключено след 24-часови преговори. Ключов момент в споразумението е темата за бежанците.  

Има споразумение между Меркел и социалдемократите

Бъдещият кабинет на Германия планира да ограничи броя на пристигащите в страната кандидат-бежанци до около 200 000 годишно. Освен това документът предвижда намаляване до 1000 месечно на броя на мигрантите, приемани да заживеят в Германия, защото в нея са вече роднини и семействата им. 

Меркел и Шулц заявиха на пресконференция, че са оптимистично настроени за създаването на нова голяма коалиция в Германия. Те дадоха сигнал, че създаването на по-силен съюз с Франция в ЕС ще бъде приоритет през 2018 г., предава Би Би Си. "Решени сме да впрегнем германската сила", казаха двамата политически лидери и говориха за "свеж старт" за страната. 

Намаляването на броя на бежанците идва след разочарование от миграционната политика на Германия, отразено в гласоподаването на последните парламентарни избори в нея, където двете традиционни и водещи сили ХДС и СПД претърпяха най-лошите си изборни резултати от над 50 г. насам. 

По официални данни в Германия са пристигнали през 2016 г. 280 000 бежанци. Това е било с над 600 000 по-малко спрямо 2015 г. Напливът е намалял, след като страните от ЕС и Турция засилиха граничния си контрол. Броят на подадените молби за убежище в Германия обаче през 2016 г. се е увеличил. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ