130 cтpaни пoдĸpeпиxa въвеждане на глoбaлeн минимaлeн ĸopпopaтивeн дaнъĸ

130 cтpaни пoдĸpeпиxa въвеждане на глoбaлeн минимaлeн ĸopпopaтивeн дaнъĸ

130 cтpaни пoдĸpeпиxa въвеждане на глoбaлeн минимaлeн ĸopпopaтивeн дaнъĸ

Група от 130 страни и юрисдикции подкрепиха въвеждането на  глобална минимална ставка на корпоративния данък. Това обяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Си Ен Би Си.

Предложението, което бе договорено първо от финансовите министри на Г-7 в началото на миналия месец, получи подкрепа в последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако бъде реализирано, то ще сложи край на практиката глобалните компании да пренасочват печалбите си към държави и територии с ниски корпоративни данъци като Ирландия и Британските Вирджински острови, макар че техните клиенти и операции не са базирани там. 

България е сред държавите, подкрепили глобалната данъчна ставка. За се обявиха и всички страни от Г-20, а против – само Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсент и Гренадини.

„От десетилетия САЩ участват в саморазрушителната международна данъчна конкуренция, при което всяко намаляване на нашите корпоративни данъчни ставки бе последвано от такова в други страни. Резултатът бе глобална надпревара към дъното: Кой може да понижи корпоративния си данък повече и по-бързо? Никоя страна на спечели от това състезание“, коментира Йелън.

„Днешното споразумение между 130 страни, които представляват повече от 90% от глобалния вътрешен продукт е ясен знак – надпреварата е една стъпка по-близо до своя края“, добави тя.

Изказването на Йелън не включваше информация за това какъв точно ще бъде размера на глобалния корпоративен данък, но администрацията на американския президент Джо Байдън се обяви за ставка от най-малко 15%.

По-късно този месец финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 ще се срещнат във Венеция, като се очаква глобалният корпоративен данък да бъде водеща тема на дискусии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ