Акциите на българска компания за електромобили поскъпнаха двойно за ден

Акциите на българска компания за електромобили поскъпнаха двойно за ден

Акциите на българския производител за автомобили “Син карс Индъстри“ започнаха да се търгуват днес на пазара за бързорастящи компании BEAM на Българската фондова борса. Само в рамките на деня стойността им се повиши над два пъти от 1 лв. до 2,47 лв., като те затвориха при цена от 2 лв.

Днес бе началото на вторичната търговия с дяловете на компанията, след като на първичното предлагане “Син карс“ направи фурор на БФБ. Точно преди 1 месец фирмата привлече 3 пъти повече оферти, отколкото бяха обявените за продажба акции и така с лекота събра търсените за разрастване на бизнеса 2 млн. лв.

„Приветстваме „Син карс Индъстри“, които доказват, че пазарът за растеж BEAM реално помага на амбициозния български бизнес да мобилизира капитал и да бъде конкурентноспособен на световни терени. Нещо повече, това е ясен знак, че инвеститорите подкрепят бъдещето на зелената индустрия и устойчивото развитие на икономиката на страната ни“, коментира изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

“Син карс“ е втората компания, която използва създадения миналата година пазар Beam. Първата бе „Биодит“, която създава биометрични системи за достъп. Нейното IPO също беше успешно, като се презаписа 2,6 пъти.

Пазарът за набиране на финансиране за малки и средни компании BEAM е предпочитан, тъй като при него компаниите могат да наберат до 6 млн. лв. от инвеститори, без преди това техният проспект да преминава през одобрение от страна на Комисията за финансов надзор. Именно неодобрение от страна на КФН беше причина „Биодит“ да не успее с първия си опит да се листне на БФБ. Проспектът беше отхвърлен, защото според КФН оценката на патентите на технологичната компания е била завишена. Във втория опит за IPO на „Биодит“ обаче инвеститорите ясно показаха, че не споделят това мнение на надзора и подкрепиха силно компанията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ