„Бъдещето на парите“ в турбулентни времена

„Бъдещето на парите“ в турбулентни времена

Рекордна инфлация и нулеви лихви, милиарди долари, евро и юани ежедневно изливани в капиталовите пазари. Настоящата картина на финансовите обстоятелства рисува едновременно възможности за експоненциален растеж и рискове за пълно пропадане.

2021 г. е белязана от невиждана динамика на събитията във финансовата сфера – те се променят светкавично както по света, така и в България, която е все по-директно свързана с глобалните процеси. Четвъртият годишен банково-финансов форум „Бъдещето на парите“, организиран от списание „Мениджър“, си поставя за цел да отговори на най-актуалните въпроси в бранша, както и да даде аргументирани прогнози за това, което ни очаква.

Как може да се расте по време на криза? Защо са ни дигиталните валути на централните банки, след като си имаме крипто койни? Към нациите с ограничен достъп до банкови услуги ли ще бъдат насочени, или ще превърнат разплащанията на развитите икономики в нещо, което сега присъства само в Азия? Как достъпът до финансиране през смартфона ще променя потребителските навици? Какви са възможностите и рисковете зад тази тенденция?

На всички тези и още актуални въпроси ще отговарят признати експерти, които ежедневно търсят техните отговори в бързо променящата се среда.

Форумът ще се проведе в два дни под експертната модерация на икономическия журналист Марио Гаврилов.

Първият ден на форума ще се открие с ключова презентация по темата „Пари на секундата“ от Нина Стоянова, подуправител, ръководител на управление „Банково“ и член на Управителния съвет на БНБ. Тя ще разясни какво представлява проектът за незабавни парични преводи, както и какво е значението му за цялостната платежна система у нас.

Въвеждането на дигитални валути и решаването на технологичните предизвикателства пред новата връзка на потребителите с финансите също ще са сред основните теми на дискусиите.

Вторият ден ще започне с важ­ната за България презентация „Детайли по еврозоната“. Тя е подготвена от Танел Рос, бивш заместник главен секретар на Министерството на финансите на Естония. Той е ключова фигура при приемането на еврото в страната и ще сподели полезен опит при прехода от естонската крона към еврото. С това ще се постави началото на дискусията „България в еврозоната“ – предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото.

Ще обърнем внимание и на една много очаквана тема – „Зелените инвестиции“, още известни като ESG (environmental, social, governance) проекти. В глобален аспект Европа има водещата роля в тази сфера, като първа установява изключително нужна регулаторна рамка.

Какви са тенденциите и добрите примери в България по всички теми, ще разберем по време на предстоящия форум „Бъдещето на парите“.

Пълната програма и форма за регистрация ще откриете на events.manager.bg

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ