Бъдещето на пенсионната реформа в Русия

Бъдещето на пенсионната реформа в Русия

Бъдещето на пенсионната реформа в Русия

"Владимир Путин смекчи пенсионната реформа" на правителството в Москва - обеща индексация на пенсиите и разширяване на правото за предсрочно пенсиониране, пише "Комерсант".

Вестникът коментира вчерашно телевизионно обръщение на руския президент, в което той мотивира непопулярния правителствен план за повишаване на пенсионната възраст, обсъждан в парламента, с демографската криза в Русия.

Поправките на Путин предвиждат вдигане на пенсионната възраст за жените с 5 вместо с 8 години и редица привилегии за различни категории от населението, например многодетни майки, малобройни северни народи и хора в предпенсионна възраст, посочват изданията.

След президентското обръщение кабинетът ще коригира параметрите на реформата, уточнява "Комерсант". При все че новият вариант намалява икономията на ресурси, очаква се реформата да направи пенсиите в Русия независими от бюджета след 2030-2031 г., индексацията им да изпреварва инфлацията, а от 2020 г. да бъдат размразени пенсионните натрупвания на гражданите, се казва в материала.

Официозът "Росийская газета" помества пълния текст на обръщението под заглавие "Трудно, сложно, но необходимо решение".

"Ако нищо не се прави, пенсионната система (в Русия) ще деградира и в крайна сметка ще предизвика мизерия сред пенсионерите, социална криза, поради което ще застраши сигурността на държавата", предупреждава "Известия".

"Политиците по принцип не обичат да вземат подобни непопулярни решения. А Владимир Путин не е обикновен политик, той е лидер на нацията", пише вестникът.

Според него реформата цели "да защити от бедност хората от най-възрастното поколение", а руският "президент е дал публични гаранции на всеки гражданин", че пенсионната система ще се променя "справедливо".

"Поражение чака всички политикани и критици в кавички, опитали се в популистки унес "да си правят пиар" от оптимизирането на пенсионната система", заявява "Известия".

"Струва ми се, че Путин успя да изгради емоционален контакт с аудиторията и да демонстрира, че единствено той чува хората и мисли за тях", коментира обръщението политологът Абас Галямов, цитиран във "Взгляд".

Кремъл избра най-неподходящия момент да вдигне възрастта за излизане в заслужен отдих, твърди обаче "Свободная преса".

"Човек трябва да е готов за това, че известните смекчавания са временни, не са завинаги", изтъква "Независимая газета".

"Президентските поправки са лечение на симптомите, а не радикална корекция" на реформата - така "Ведомости" обяснява "защо Путин не е решил пенсионния проблем" в Русия.

Изявлението на Путин бе "типична пиар стъпка с оглед това, че обществото не приема нито промените в самите правила на играта, нито съответните политически последици", пише руското издание на "Форбс".

"Пасиансът е подреден професионално от гледна точка на на политтехнологията. Хората все едно ще останат недоволни, но психологически няма да дават толкова сурови оценки за ситуацията. Първо наплашиха всички със страховит сценарий, после направиха почти същото, но вече не толкова злокобно", резюмира в "Новая газета" икономистът Наталия Зубаревич.

"Видяхме игра на добро и лошо ченге", коментира за опозиционното издание политологът Николай Петров. Според него обръщението "няма да върне изцяло спадналите рейтинги, включително на самия Путин". "Просто бяха огласени компромиси, които впрочем не отменят самата реформа", добавя той.

"От макроикономическа гледна точка" поправките на Путин съществено намаляват ефекта от реформата, защото руската държава "ще може да пести много по-малко", казва експертът Александра Суслина.

"Ясно е, че пари няма и можеше да бъдат взети само от пенсионерите", констатира политологът Дмитрий Орешкин.

"Тук е важно следното: при онази политика, която води сега Владимир Путин - Крим, Сирия, т. нар. Донецка и Луганска народна република, - недостигът на пари за социални програми е нещо неизбежно", подчертава анализаторът.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ