Биткойнът вече е законно платежно средство в Салвадор. Правителството купи жетони за 21 млн. долара

 Биткойнът вече е законно платежно средство в Салвадор. Правителството купи жетони за 21 млн. долара

Биткойнът вече е законно платежно средство в Салвадор. Правителството купи жетони за 21 млн. долара

Правителството на Салвадор е купило биткойн на обща стойност 20,9 млн. долара преди криптовалутата да стане законно платежно средство в страната предаде Си Ен Би Си.

В серия от публикации в Twitter президентът Салвадор Наиб Букеле разкри, че страната е купила общо 400 биткойна като първа стъпка към въвеждането на дигиталната валута във финансовия баланс на държавата.

Предвид цената на биткойна по време на публикациите в социалната мрежа, покупката от Салвадор се оценява на около 20,9 мллн. долара.

„Нашите брокери ще придобият още повече с наближаването на крайния срок“, коментира Букеле.

Към 9:20 часа българско време във вторник биткойнът се разменя за 52 643,97 долара, което представлява ръст от 1,61% за последните 24 часа.

Публикациите на Букеле дойдоха няколко часа преди днес да влезе в сила законът, който превръща биткойна в официално платежно средство в страната. Салвадор е първата държава в света, приела криптовалутата като законно платежно средство. Другата официална валута в страната е щатския долар.

Политиката на Букеле среща остри критики в страната, като близо 70% от салвадорците, анкетирани от Central American University, не подкрепят решението на администрацията за биткойна. Много от тях казват, че не знаят как да използват дигиталната валута.

Същевременно с това правителството се надява, че новата мярка ще подобри финансовото приобщаване в страната, тъй като 70% от населението й няма банкова сметка или кредитна карта.

Според новия закон цените в страната вече могат да бъдат в биткойн, а капиталовите печалби от криптовалутата няма да бъдат облагани с данък.

Миналата седмица правителството прие закон за създаването на фонд от 150 млн. долара, с който да обезпечи превръщането на биткойн в щатски долари. Правителството също така пусна приложение, наречено Chivo, което представлява цифров портфейл, който да се използва за трансакции с биткойн. След като гражданите въведат номер на документ за самоличност в портфейла, те ще  получат 30 долара в биткойн.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ