Демократите представиха предложение за данък за милиардерите

Демократите представиха предложение за данък за милиардерите

Демократите представиха предложение за данък за милиардерите

Демократите в Сената на САЩ представиха план за нов данък за свръхбогатите американци, с които се надяват да финансират предложените от администрацията на президента Джо Байдън социални програми, предаде Блуъмбърг.

Планът, представен от председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, е резултат от седмици на преговори между демократите за намиране на начин за повишаване на данъците за богатите, който да бъде подкрепен от всички членове на партията.

Новият данък ще засегне данъкоплатци, които в продължение на три последователни години са спечелили поне 100 млн. долара и са притежавали активи на стойност поне 1 млрд. долара. Според резюме на плана мярката ще засегне 700 американци.

Дори и предложението да бъде одобрено, събирането на няколкостотин милиарда долара, каквито са очакваните постъпление в хазната от въвеждането на налога според изчисления на офиса на Уайдън, ще зависи от това дали новата данъчна рамка ще устой на облажвания в съда и дали ще успее да затвори вратички в законодателството, от които могат да се възползват милиардерите.

Планът, който трябва да влезе в сила през 2022 г., ще изисква от милиардери да плащат данък за нереализираните печалби по техните активи. При настоящото законодателство милиардерите не плащат данъци върху приходите от капитала, стига да не продават акции. Те обаче получават заеми на база тяхното финансово състояние, което им позволява да разполагат с огромни средства, без да плащат данъци.

Според плана на демократите, свръх богатите американци ще плащат данък от 23,8% върху годишните капиталови печалби от търгуеми активи като акции и други ценни книжа.

Засегнатите милиардери ще имат възможността да разпределят плащанията в рамките на пет години. Данъкоплатците, които регистрират загуби по своя портфейл за една година, ще получат отстъпки.

Милиардерите, които решат да се откажат от американското си гражданство, ще трябва да платът данък върху цялото си богатство, преди да получат одобрение.

Демократите търсят и други варианти за набиране на допълнителни приходи, ,включително минимален корпоративен данък от 15%, който може да донесе на хазната 400 млрд. долара в рамките на 10 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19