Еврокомисията отчита силен растеж на заплатите в ЕС

Еврокомисията отчита силен растеж на заплатите в ЕС

Еврокомисията отчита силен растеж на заплатите в ЕС

Европейската комисия представи днес годишния си доклад на тема "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа".

Тазгодишното издание потвърждава положителното развитие на пазара на труда, което се наблюдава в ЕС. При над 235 милиона работещи, заетостта в ЕС надвишава равнищата отпреди кризата.

Безработицата сега е 7,6% и доближава равнището отпреди рецесията. В доклада се посочва, че за безработните е станало по-лесно да намерят работа. По-гъвкавите условия на труд донесоха предимства за предприятията и гражданите. В някои случаи те доведоха до разделение между работниците с различни видове договори, като временно и самостоятелно заетите са по-слабо защитени, уточни ЕК.

Докладът показва, че миналата година заплатите в еврозоната са се увеличили с 1,2 на сто, като се наблюдава повишение в почти всички държави. Най-големите увеличения се отчитат в държавите със сравнително ниско равнище на заплащане (например балтийските страни, Унгария и Румъния).

Това означава, че заплатите в Европа постепенно се изравняват. В много държави скоростта на нарастване на заплатите все още е по-ниска от очакваната, предвид неотдавнашния спад в безработицата. В почти всички държави от ЕС заплатите на работниците на временни договори са по-ниски от тези на постоянен трудов договор, особено в държавите, в които делът на временната заетост е по-висок.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ