Финансовата година в САЩ приключи с бюджетен дефицит от 779 млрд. долара, рекореден за последните 6 години

Финансовата година в САЩ приключи с бюджетен дефицит от 779 млрд. долара, рекореден за последните 6 години

Финансовата година в САЩ приключи с бюджетен дефицит от 779 млрд. долара, рекореден за последните 6 години

Бюджетният дефицит на САЩ е скочил със 17% за финансовата 2018 г. и вече е 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) заради увеличените военни разходи и парите, заделяни за националната сигурност, наред със спада на данъчните постъпления, предаде Франс прес.

Дефицитът във финансите на федералната държава е достигнал 779 милиарда долара за 12-те месеца на бюджетната година, приключила в края на септември, спрямо 666 милиарда долара (3,6 на сто от БВП) през 2017 година, сочат данните на финансовото министерство, публикувани късно снощи.

Това е най-високата стойност на бюджетния дефицит на САЩ от 2012 година, уточни администрацията на президента Доналд Тръмп, макар да е под предвижданията на службите по бюджета на Конгреса.

За последен път дефицитът на страната ни бе толкова висок, когато тя се възстановяваше от Голямата депресия, реагираха конгресмените демократи в комисията по бюджета. Те допълниха, че Републиканската партия е партията "на богаташите и на бюджетната безотговорност".

Общо разходите на държавата са се увеличили с 3 на сто до 4,1 трилиона долара, докато постъпленията са останали почти същите - 3,329 трилиона след 3,315 трилиона долара през 2017 година.

Бюджетът, заделен за военни програми се е увеличил с 6 на сто до 601 милиарда долара, а за националната сигурност е нараснал с 35 на сто до 68 милиарда долара, сочат подробните данни, обявени от финансовото министерство.

Министърът на финансите Стивън Мнучин защити нарастването на военните разходи след орязването им през предходните години, "които подкопаха националната сигурност", според неговите думи.

Данъчната реформа, която е емблематична за мандата на Тръмп и е най-голямата през последните 30 години, намали някои данъци върху приходите и най-вече понижи корпоративния данък от 35 на сто на 21 на сто след въвеждането си в края на 2017 година.

Поради тази причина данъчните постъпления от компаниите в САЩ са се свили с 22 на сто до 263 милиарда долара, а приходите, свързани с облагането на домакинствата са нараснали с една 1 на сто до 2,379 трилиона долара.

Политиката, водена от президента Тръмп "сложи повече пари в джобовете на американците, които здравата се трудят", реагира финансовото министерство, допълвайки, че администрацията ще работи с членовете на Конгреса, за да намали бюджетния дефицит.

В същото време един от най-силно намалените бюджети е за образованието. Той се е стопил с 43 на сто до 64 милиарда долара, заличавайки нарастването с 45 на сто през предходната финансова година.

Разходите на държавата за земеделието са се увеличили със 7 на сто до 137 милиарда долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ