Game Over за китайските компании на борсата в САЩ

Game Over за китайските компании на борсата в САЩ

Game Over за китайските компании на борсата в САЩ

Китайските компании, листвани на Уолстрийт, вероятно ще бъдат откъснати от капиталовите пазари в САЩ през следващите три години, тъй като напрежението между Пекин и Вашингтон продължава да расте. Това заяви пред Си Ен Би Си Дейвид Льовингър изпълнителен директор за анализи на развиващите се пазари в TCW Group.

„Мисля, че за много китайски компании, листнати на пазарите в САЩ, играта на практика свърши. Това е проблем, който имаме от 20 години и така и не успяхме да разрешим“, коментира той.

Към 30 септември тази година TCW Group управлява активи на стойност 265,8 милиарда долара.

Този месец Комисията за ценни книжа и борси на САЩ финализира правилата за прилагане на закон, който ще позволи на пазарния регулатор да забранява търговията на чуждестранни компании, регистрирани в САЩ, ако техните одитори не се съобразяват с исканията за получаване информация от американските регулатори.

Законът бе приет още през 2020 г., след като китайските регулатори многократно отхвърлиха искания от Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании за проверка на одитите на китайските фирми, които са листнати в САЩ.

Като се има предвид сегашното ниво на недоверие между правителствата на САЩ и Китай и ниската вероятност двустранните отношения да се подобрят скоро, „няма начин да разрешим този проблем през следващите няколко години“, каза Льовингър.

„ Според мен до 2024 г. повечето китайски компании, листвани на борсите в САЩ, вече няма да бъдат листвани в Съединените щати. Повечето ще се върнат към Хонконг или Шанхай“, каза той пред Си Ен Би си.

По-малко от шест месеца след като дебютира на борсата в САЩ, китайският гигант за споделени превози Didi заяви, че ще се отпише от Нюйоркската фондова борса и вместо това ще направи планове за листване в Хонконг.

Когато една компания напуска като Nasdaq или Нюйоркската фондова борса, тя губи достъп до широк набор от купувачи, продавачи и посредници.

Според информация, появила се в  медиите Didi си е навлякла гнева не регулаторите, след като е решила да продължи с първичното си публично предлагане преди да се справи с нерешени проблеми, свързани с киберсигурността. Didi е най-голямото приложение за споделено пътуване в Китай и съдържа много лични данни за потребителите си, включително маршрутите им на пътуване.

Отвъд Диди, много от водещите китайски интернет компании, листнати в САЩ, вече са предприели вторично листване в Хонконг. Някои известни имена включват гиганта за електронна търговия Alibaba, неговия съперник JD.com, най-популярната интернет търсачка в Китай Baidu, фирмата за игри NetEase и гиганта за социални медии Weibo.

„Вече сме достигнали повратната точка. Просто не мисля че китайското правителство ще позволи на американските регулатори да имат неограничен достъп до документи за вътрешен одит на китайски компании“, коментира Льовингър.

„И ако американските регулатори не могат да получат достъп до тези документи, те не могат да защитят американските пазари от измами“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ