Горанов: Засега не се налага предоговаряне на кредити и промяна на банковите такси

Горанов: Засега не се налага  предоговаряне на кредити и промяна на банковите такси

Горанов: Засега не се налага предоговаряне на кредити и промяна на банковите такси

Мерките, предприемани от Българска народна банка и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките, коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на пресконференция във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас, заради разпространението на COVID-19.
На брифинга премиерът Бойко Борисов обяви мерки в подкрепа на бизнеса и хората в размер на 4,5 млрд. лева. Премиерът посочи ,че ако е нужно и държавата може да вземе и дълг, но засега не се налага, ако се стегнем спокойно ще издържим месец и половина - два, каза той.
От своя страна, Горанов уточни, че схемите за запазване на заетост и отложените срокове за плащане и корпоративен данък вече са приети в парламента и са известни. Ако даваните на Българската банка за развитие 500 млн. лева, с които още се гарантират 2,5 млрд. лева кредити за бизнеса, не са достатъчни, ние можем да капитализираме банката допълнително, отбеляза той, цитиран от БТА. 

Горанов потвърди и обявените преди това от премиера 200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на хора в неплатен отпуск. Максималният кредит ще е 1500 лева. Гаранцията за нас е, че продължавате да работите и след няколко месеца ще можете да върнете парите, посочи Горанов.
Опитваме се да покрием всички ситуации, в които човек може да попадне, допълни министърът. Държавата не е създала социалната система по повод на кризата - тя е доста модерна и тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителни вноски, ще получат помощи. Тези които са социално слаби, получават закрила през социалната система. Българските граждани, които са маргинали и не попадат в нито една защитна социална схема, са социално изолирани и едва ли можем да направим много за тях. Те по-скоро спазват препоръките на кризисния щаб, каза Горанов.
По повод журналистически въпрос за сроковете за плащане на данъците финансовият министър добави, че Данъка върху добавената стойност не е на бизнеса, той е краен, прехвърляем косвен данък и се плаща от гражданите, когато пазаруват. В този смисъл всеки бизнес, който претендира да не плаща ДДС или да го отлага, претендира да се кредитира от парите на българските пенсионери, каза Горанов. По същия начин стои въпросът и за внасяне на осигурителните вноски и данъците на физическите лица, които са получили заплатите си, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ