Италия няма да сменя курса, не се впечатли от орязването на кредитния рейтинг

Италия няма да сменя курса, не се впечатли от орязването на кредитния рейтинг

Италия няма да сменя курса, не се впечатли от орязването на кредитния рейтинг

Италианският вицепремиер Матео Салвини омаловажи понижаването на кредитния рейтинг на Италия и обеща запазване на проектобюджета, който не спазва ангажиментите към Еврозоната, поети от страната, предаде Асошиейтед прес.

Международната рейтингова агенция Moody's понижи снощи кредитния рейтинг на Италия само до една степен над спекулативната зона - от Baa3 до Baa2 (с латински букви), със стабилна перспектива. Сред посочените причини е "значителното отслабване на фискалната сила на Италия" заради променения целеви бюджетен дефицит.

Европейската комисия вече предупреди Италия, че по-високият й от очакваното бюджетен дефицит представлява безпрецедентно отклонение от европейските бюджетни правила. Правителството трябва да отговори на притесненията на ЕС най-късно в понеделник.

Салвини днес каза, че той не е притеснен, а правителството просто прави най-доброто за италианците.

Правителството ще продължи напред въпреки рейтинговите агенции, еврокомисарите и някои вътрешни прояви на неразбиране, посочи той.

По думите му рейтинговите агенции и преди са грешали за Италия и отново ще се провалят.

Популисткото правителство, съставено от движение "Пет звезди" и партия "Лига" на Салвини, планираше извънредно заседание на кабинета по-късно днес за обсъждане на бюджета и твърдения на лидера "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, че в проектобюджета са внесени несъгласувани промени.

Луиджи Ди Майо обяви снощи, че проектобюджетът представен на италианския президент включва предложение за данъчна амнистия върху пари, държани в чужбина, и върнати в Италия. Движение "Пет звезди" не подкрепя такава мярка.

Салвини коментира, че обвиненията на Ди Майо са "сюрреалистични", но спорът разкрива пукнатите в управляващата коалиция, която е само на четири месеца.

Правителството е заложило във финансовата рамка за бюджета дефицит за следващата година от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт.

Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ