Излизането на Гърция на пазарите ще е непосилно скъпо

Излизането на Гърция на пазарите ще е непосилно скъпо

Излизането на Гърция на пазарите ще е непосилно скъпо

Периодът на спасителните програми може и да е свършил за Гърция, но предизвикателствата и рисковете на "следващия ден" са значителни и ще продължат да тежат на икономиката, но и на инвестиционния климат, отбелязват анализаторите, като подчертават, че в момента едно ново излизане на страната на финансовите пазари е "непосилно скъпо". Мерките за облекчаване на дълга, както и подобряването на гръцката икономика, помагат на Гърция да постигне чистия изход (от кризата), но рисковете остават, предупреждава Морган Стенли (Morgan Stanley), пише в статия вестник  "Катимерини", цитиран от БТА.

Икономическият климат се подобрява, безработицата спада, продажбите в търговията на дребно се увеличават с по-високи темпове, но предизвикателството пред Гърция сега е да бъдат убедени пазарите.

Програмата за количествено облекчение (QE) на Европейската централна банка вече няма да осигурява попътен вятър за пазарите и рисковете по отношение на икономическите перспективи на възникващите пазари може да повлияят на външната среда на страната, отбелязва Морган Стенли.

За предизвикателствата на епохата след меморандумите предупреждава и банка Беренберг (Berenberg), като подчертава, че оттук нататък Гърция трябва да се справя без нови заеми от кредиторите и да привлича капитали само от частни източници. Въпреки "подстригването" на дълга през 2012 г., високият публичен и частен дълг остават основно предизвикателство в условията на отсъствие на по-динамично развитие.

Големият дял на необслужваните кредити, високите данъчни ставки, скъпата пенсионна система, раздутият публичен сектор, слабите резултати на образованието и проблемът с мигрантите добавят нови проблеми към дългосрочните предизвикателства пред Гърция.

Опасността, за която трябва да внимават пазарите, отбелязва Баренберг, е дали Гърция ще обърне посоката на реформите до такава степен, че да всее паника на тях. Въпреки изхода на Гърция от спасителната програма, както гръцката фондова борса, така и гръцките ценни книжа не демонстрираха "ентусиазъм", а анализаторите отбелязват, че гръцките облигации остават изключително уязвими към външни трусове. Както заявяват пред "Катимерини" капиталови мениджъри и анализатори, сегашната среда на интензивна нестабилност поради проблемите в Турция и Италия налага задържането на Гърция извън пазарите за доста месеци.

Подобни са оценките и на първичните дилъри (primary dealers) на Гърция, съобщава Ройтерс. Според техните анализи Гърция трябва да предложи за нова емисия държавни ценни книжа доходност от 4,5 и дори 5 процента, за да привлече инвеститори - ниво, което не е устойчиво. "Трябва да се успокои ситуацията в Турция, а италианската политическа сцена да стане малко по-стабилна", заявява един от дилърите. "(Сега) би се наложило да дадат гигантска премия, а не се налага да правят това веднага, така че е по-добре да изчакат", смятат дилърите .

Инвеститорите остават предпазливи към гръцките акции, отбелязва Блумбърг, като подчертава, че основният борсов индекс е спаднал с 20 процента от тригодишния максимум, който достигна през миналия февруари, а загубата на стойността му от май 2010 г., когато Гърция влезе в първата спасителна програма, е 60 процента. Акциите, които бяха ударени най-силно в годините на меморандумите, бяха банковите, които регистрираха срив от 99 процента. Развитието на гръцката фондова борса е една история на празни надежди, отбелязва агенцията, като коментира, че скорошният срив на турската лира увеличава външния натиск, който затруднява възстановяването на гръцката икономика.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ