Кристин Лагард - виновна, обяви френският трибунал

Кристин Лагард - виновна, обяви френският трибунал

Кристин Лагард - виновна, обяви френският трибунал

Френският Съд на републиката призна днес управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните й задължения като френски финансов министър, предаде Франс прес.

Трибуналът обаче не наложи наказание на 60-годишната Лагард и няма да й отваря криминално досие. Тя бе министър на финансите в правителството на Никола Саркози, когато одобри извънсъдебно споразумение, слагащо край на продължителен спор между магната Бернар Тапи и френската държава. Решението да се приеме арбитраж по делото в крайна сметка струваше на френските данъкоплатци над 400 милиона евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.

Непосредствено след обявяването на решението адвокатът на Лагард заяви, че екипът му ще обжалва.

Решението създава опасност от нова криза в управлението на МВФ, след като предшественикът на Лагард Доминик Строс-Кан подаде оставка през 2011 г. заради секс скандал. Малко след като известно произнасянето на френския трибунал, Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) излезе с изявление, в което отбелязва, че ще се събере скоро, за да обсъди присъдата срещу ръководителката на организацията.

"Изпълнителният съвет се е събирал при предишни случаи, за да обсъжда развитието на събитията след юридически процеси във Франция", каза говорителят на Фонда Джери Райс.

"Очаква се скоро съветът да се събере отново, за да обсъди новото развитие", допълни той.

Френският Съд на републиката е специален трибунал, създаден през 1993 година, за да съди министри за престъпления, извършени през мандата им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ