LG Energy Solution направи най-големият борсов дебют в историята на Южна Корея

LG Energy Solution направи най-големият борсов дебют в историята на Южна Корея

Южнокорейският производител на батерии LG Energy Solution осъществи най-големият борсов дебют в историята на страната. Акциите на LG Energy за кратко се удвоиха спрямо първичното публично предлагане (IPO), но завършиха деня с ръст от 65,8%.

Компанията набра 12,8 трлн. вона (10,6 млрд. долара) при своето IPO по-рано този месец.

Така LG Energy Solution стана втората най-ценна компания в основния южнокорейски борсов индекс Kospi след гиганта Samsung Electronics.

Това е най-голямото първично публично предлагане в Азия от времето на вторичното листване на Alibaba в Хонконг през 2019 г., когато китайската компания набра 12,9 млрд. одлара.

Борсовия дебют LG Energy Solution привлече голям интерес както от индивидуални, така и от  институционални инвеститори, което показва продължителен апетит за южнокорейски компании и бизнеси, свързани с индустрията на електрическите превозни средства

Фирмата, която има повече от 20 000 служители, бе отделена от най-голямата химическа компания в Южна Корея LG Chem. Компанията майка на LG Chem - LG Corporation, притежава и подразделението за потребителска електроника, който също носи името LG.

LG Energy Solution държи повече от 20% от световния пазар на батерии за електрически превозни средства (EV) и доставя продукти на редица водещи компании в сектора, включително Tesla, General Motors и Volkswagen.

Тя също така произвежда батерии за дронове и кораби, както и доставя на НАСА скафандри, захранвани с батерии.

По-рано тази седмица компанията обяви планове за изграждане на фабрика за батерии на стойност 2,6 милиарда долара в САЩ с General Motors. Компаниите заявиха, че очакват заводът да отвори врати в края на 2024 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ