Moody's повиши кредитния рейтинг на България

Moody's повиши кредитния рейтинг на България

Moody's повиши кредитния рейтинг на България от „стабилен” на „положителен” и потвърди дългосрочния рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута, съобщава Министерството на финансите. Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провежданата последователна и благоразумна политика.

Докладът им показва, че през последните години България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителен фискален резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху фискалната устойчивост.

Moody’s очаква през 2020 г. бюджетният баланс да остане на излишък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се понижава и да достигне 19 % от БВП.

Според агенцията, стабилните перспективи за растеж в България се обуславят от продължаващата интеграция в ЕС и повишената конкурентоспособност.

Анализът им сочи, че след 2015 г. растежът на икономиката е над 3 % годишно и те очакват положителните развития да продължат през следващите години, като нарастването на икономиката се установи около потенциала.

Министерството на финансите уточняват, че икономическият растеж ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни проекти, като автомагистрали „Хемус“ и „Струма“, железопътната линия София – Пловдив и по-високото усвояване на средства от европейските фондове.

Повишената конкурентоспособност е подкрепена от нарастващите експортни дялове и излишъците по текущата сметка на платежния баланс, което отразява структурните подобрения в икономиката след кризата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ