Народната банка на Китай прехвърля 1 трлн. юана към правителството

Народната банка на Китай прехвърля 1 трлн. юана към правителството

Народната банка на Китай ще увеличи подкрепата си за икономиката, прехвърляйки 1 трилион китайски юана (158 млрд. долара) под формата на печалби към правителството, за да помогне с финансирането на фискалните разходи в страната, предаде Блумбърг.

Това е първият случай, в който Народната банка на Китай разкрива подобен тип трансфер, въпреки че по закон тя трябва да предава печалбите на правителството всяка година.

От изявление на централната банка става ясно, че средствата идват от приходи, натрупани през последните няколко години в националните резерви в чуждестранна валута. Те ще бъдат използвани предимно за данъчни отстъпки за компаниите и за подкрепа за финансите на провинциалните правителства.

„Прехвърлянето на печалбите може да е само началото на координацията между властите, като скоро ще има и други мерки“, коментира ръководителят в базираната в Шанхай Financial Regulation & Law Сун Хайбо.

Тази сума  част от печалбата в размер на 1,65 трлн юана, която китайското финансово министерство заяви, че правителството ще получи от държавните финансови институции и бизнеси, за да финансира по-високите разходи.

Пекин си постави амбизиозната цел за ръст на брутния вътрешен продукт с 5,5% през 2022 г. и пое ангажимент да увеличи разходите си с 8,4%, за да подкрепи икономиката, която е под натиск заради продължаващата имотна криза и геополитическото напрежение. За да държи бюджетния дефицит и дълга под контрол, правителството планира да тегли средства от спестяванията от предишните години, както и да разчита на трансфери от държавни институции.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ