Новият щам на COVID-19 потопи европейските акции

Новият щам на COVID-19 потопи европейските акции

Европейските борсови индекси отбелязаха спад, след като през миналата седмица повечето от тях достигнаха най-високото си ниво от началото на глобалната пандемия.

Това стана в резултат на новия щам на COVID-19, който беше регистриран във Великобритания през уикенда и който доведе до ново блокиране на пътуванията в Европа. Новият щам се разпространява със 70% по-бързо от предишния.  

Най-голям спад имаше при компаниите от сектора на пътуванията и туризма. Луфтханза изгуби 4,6% от цената си, а водещият туристически оператор TUI – 5,2%. Освен това компаниите в сектора на горивата като BP, Total и Royal Dutch Shell отбелязаха спад на акциите си между 4% и 6,6%. За сметка на това акциите на фармацевтичната компания BioNTech на борсата във Франкфурт поскъпнаха с 3,2%.   

Германският индекс DAX отбеляза спад от 3% към 3 часа българско време, след като през миналата седмица достигна най-високото си ниво от началото на глобалната пандемия.

Британският FTSE100 се понижи с 2,2%.  Той все още е на -15% спрямо показателя си от края на февруари тази година.

Френският CAC40 също отбеляза спад – с 2,8% до 5378 пункта, като почти през целия декември досега се движеше около 5500.

Паневропейският индекс Eurostoxx 600 се понижи с 2,5%. Това е най-рязкото понижаване на показателя в рамките на един ден за последните 2 месеца.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ