ОББ и „Интерлийз“ станаха собственост на белгийската KBC

ОББ и „Интерлийз“ станаха собственост на белгийската KBC

ОББ и „Интерлийз“ станаха собственост на белгийската KBC

Обединена българска банка (ОББ) и застрахователят "Итерлийз" вече са собственост на белгийската група KBC, съобщи БНР. Групата е собственик на СиБанк и ДЗИ. Така след обединението това ще бъде най-голямата банковозастрахователна група в България. 

Придобиването на Обединена българска банка, която в момента е четвъртата по големина в България, беше очаквано, допълва националното радио. Тя е притежание на Гръцката национална банка, а купувачът е белгийската група KBC, която в България отдавна е собственик на СиБанк и на застрахователите от ДЗИ.

Заедно с придобиването и на "Интерлийз" общата цена на сделката е 610 милиона евро. Това е бил собствен ресурс на белгийската група, която присъства на българския пазар от 2007 г. Комбинацията на СиБанк и ОББ ще доведе до създаване на третата по големина банкова група в България. 

Очаква се преди приключването на сделката ОББ да раздаде дивидент от 183 млн. евро, което подлежи на одобрение от БНБ. Цялата сделка трябва да бъде одобрена от редица регулаторни органи, сред които БНБ и КФН. Най-вероятно обединението ще бъде приключено през второто тримесечие на 2017 г.

Според банкери сливането може да направи банковия пазар в България по-стабилен и по-добре функциониращ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ