Още един китайски град се включва в тестовете на  дигиталния юан

Още един китайски град се включва в тестовете на  дигиталния юан

Югозападният китайски град Чънду съобщи, че ще раздаде дигитални юани на стойност 6 млн. долара в поредния тест на цифровата валута на Народната банка на Китай, предаде Си Ен Би Си.

Мащаба на новия тест е много по-голям от този провелото се през миналия месец изпитание в реалния свят в столицата Пекин, при което бяха разпределени дигитални юани на стойност 1,5 млн. долара на 50 хил. души. Други градове като Шънджън и Суджоу също проведоха подобни тестове през последните месеца.

Властите в Чънду поясниха, че жителите на града могат да участват в лотария в сряда и четвъртък за един от 200 хил. ваучера на стойност между 27 и 38 долара. Така общата сума, която ще бъде раздадена под формата на цифрова валута, е 6,2 млн. долара или 40,2 млн. юана.

Спечелените дигитални юани ще могат да бъдат използвани за покупки при местни търговци и в приложението за електронна търговия JD.com. Победителите в лотарията могат да използват ваучерите от 3 до 19 март.

През последните няколко години мобилните плащания замениха парите на ръка като основния начин, по който потребителите в Китай правят покупки. Приложенията Alipay и Wechat Pay доминират китайския пазар за мобилни плащания.

Народната банка на Китай разработва дигитална валута, която се очаква да работи по подобен принцип като двете приложения. Дигиталният юан се контролира и издава от Китайската народна банка. Това е и основният фактор, който различава цифровите валути на централните банки от криптовалутите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ