ПИН-кодовете влизат в историята до 2025 г., уверена е Ева Майдел

ПИН-кодовете влизат в историята до 2025 г., уверена е Ева Майдел

"До 5-6 години оторизиране на плащане с биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване, вместо с ПИН код, ще е стандартна процедура за повечето потребители. Желанието ми е лидерите в сферата на финансовите технологии да са европейски компании. Затова е нужно огромно усилие както от бизнеса, така и от законодателите, които имаме отговорната задача да създадем нужните условия за лесен достъп до финансиране, стимулиране на иновациите и високи стандарти за защита на плащанията." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в откриващата си реч на Третия годишен форум на Европейската федерация на платежните институции на днес в Брюксел.

"Ако доскоро се оглеждахме само за запад към САЩ, за да видим как се развиват технологиите и конкуренцията във финансовите услуги, вече трябва да го правим и на изток. Само за един ден, на 11 ноември 2018 година, китайската платформа за онлайн търговия Алибаба (Alibaba) регистрира трансакции на стойност 30 милиарда долара, 60 на сто от които са били платени със сканиране на пръстов отпечатък или заснемане на селфи с телефона", допълни Майдел, която работи в комисиите на Европарламента за Икономически и финансови въпроси и за Вътрешен пазар и защита на потребителите.

Третият годишен форум на Европейската федерация на платежните институции събра някои от най-високопоставените експерти в сферата на плащанията като еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис, изпълнителните директори на Пейсейф (Paysafe) и Амазон пей (Amazon Pay), вицепрезидент на Американ експрес (American Express), както и представители на Европейската централна банка, Европейската банкова федерация, потребителски организации и финансово-технологични компании.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ