Рей Далио: Най-големият риск пред биткойна е собственият му успех

Рей Далио: Най-големият риск пред биткойна е собственият му успех

Oснователят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates Рей Далио, който в миналото не веднъж е изразявал загриженост за бъдещето на биткойна, заяви, че криптовалутата е успяла да спечели уважението му, предаде Си Ен Би Си.

„Имам малко биткойн“, разкри Далио в интервю за CoinDesk, записано на 6 май и публикувано днес.

Според него обаче пред дигиталната монета все още има рискове.

„Най-големият риск пред биткойна е собственият му успех. Дори да успее, съществува притеснението, че правителството има капацитета да контролира биткойна или дигиталните валути като цяло. Те знаят къде са и какво се случва“, коментира той.

„Колкото повече спестявания създаваме в биткойн, толкова повече ще започнем да си казваме: „Бих предпочел да имам биткойн, отколкото облигации“. Лично аз бих предпочел да имам биткойн вместо облигации. Колкото повече се случва това, толкова повече контрол губят правителствата“, добави той.

Това не е първият случай, в който Далио изразява опасения относно потенциални действия на регулаторите срещу дигиталните монети.

През март той предупреди, че правителствата по света може да забранят биткойна, давайки пример с периода, в който правителството на САЩ направи притежанието на злато нелегално.

„Не съм експерт по биткойн/крптовалути. Когато мисля за биткойна се опасявам, че най-големият риск е той да се превърне в успех, защото ако е успешен, правителството ще опита да го убие, а разполага с много сила за това начинание“, каза Далио.

Джеймс Ледбетър, автор на финтех нюзлетъра FIN, заяви по-рано за Си Ен Би Си, че за правителствата ще бъде доста трудно да забранят ефективно биткойн.

„Не смятам, че дори концентрирани съгласувани действия между различни страни и централни банки всъщност биха могли да спрат биткойна. Не мисля, че това е възможно от технологична гледна точка. Винаги обаче има начини биткойнът да бъде регулиран“, коментира той.

„Светът се променя с невероятно бързо темпо. Който спечели технологичната надпревара, печели всичко – икономически и военно. Така ще изглеждат следващите пет години“, заяви още Далио в интервюто си за CoinDesk.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ