Robinhood отчете загуба от над 400 млн. долара за последното тримесечие. Акциите й се сринаха

Robinhood отчете загуба от над 400 млн. долара за последното тримесечие. Акциите й се сринаха

Платформата за борсова търговия Robinhood отчете нетна загуба от 423 млн. долара за последното тримесечие, като акциите и се сринаха с 15% в следборсовата търговия, предаде Си Ен Ен.

Този резултат идва, след като година по-рано, когато компанията още не беше осъществила първичното си публично предлагане, тя бе на печалба от 7 млн. долара.

Цената на книжата на Rоbіnhооd се понижи до 9,98 в следборсовата търговия. По време на първичното публично предлагане компанията през юли нейните акции си продаваха за 38 долара, а през август достигнаха връх от 85 долара.

В третият си отчет като публична компания Robinhood обяви общи приходи от 363 млн. долара през тримесечието, завършило на 31 декември, спрямо 318 млн. долара през същия период на миналата година, Според данни на Refinitiv IBES анализаторите очакваха приходи от 362,14 млн. долара.

Голям принос за загубата на компанията носи резкият ръст от 162% на разходите през последното тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Главният финансов директор на Robinhood Джейсън Уорник заяви, че тези разходи се дължат на възнаграждения с акции и увеличаване на персонала.

„Смятаме, че сме в много добра позиция да започнем да забавяме темпото на разходите“, коментира той.

Приходите от трансакции с криптовалути обаче са нараснали с цели 304% на годишна база до 48 млн. долара, докато тези от търговията с акции са паднали с 35% до 52 млн. долара.

Подобно на много технологични стартъпи, Rоbіnhооd все още не е генерирал печалба след своето IPO. Макар че ръстът на приходите е добър знак, борят на активните потребители на платформата е паднал с 8% в сравнение с предходното тримесечие до 17,3 млн. души, след като много инвеститори на дребно излязоха от пазара.

Според Уорник компанията може да излезе на печалба през 2022 г., но той подчерта, че е по-вероятно това да се случи през 2023 г.

Robinhood записа силни резултати по време на пандемията, когато инвеститорите на дребно се обърнаха към приложението, за да търгуват с акции и други активи от вкъщи. Платформата бе в центъра на сагата GameStop, която разтърси финансовите пазари в началото на миналата година.

Големият интерес към платформата обаче алармира и регулаторите, които направиха няколко проверки на компанията. Така съдебните разходи на Robinhood скочиха от 1,4 млн. долара през 2019 г. до 136 млн. долара през юли 2021 г.

За първото тримесечие на тази година Robinhood очаква нетни приходи под 340 млн. долара, което би било спад с около 35% в сравнение със същия период на предходната година, когато търговията с „мийм акциите“ като GameStop бе в разгара си.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ