САЩ вече са дестинация номер 1 за биткойн миньорите

САЩ вече са дестинация номер 1 за биткойн миньорите

САЩ вече са дестинация номер 1 за биткойн миньорите

Съединените щати се превърнаха в дестинация номер 1 за биткойн миньорите, задминавайки Китай за първи път в историята, предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на данни на Университетът в Кеймбридж.

Към месец юли около 35,4% от хешрейта на биткойна – термин, с който се обозначава общата комбинирана изчислителна мощност, използвана за добив и обработка на криптовалутата, е идвал от територията на САЩ. Това представлява ръст от 428% в сравнение със септември 2020 г.

Америка може да благодари за този резултат основно на Китай. Преди 12 месеца азиатската страна бе безапелационен лидер по хешрейт, но множеството мерки на Пекин срещу криптовалутите, предприети през пролетта, изпратиха половината от миньорите на битокойн в света офлайн на практика за едно денонощие.

Това накара миньорите в Китай да се откажат от бизнеса или да пренесат операциите си в други страни с ниски цени на енергията – процес, който бе наречен „голямата миньорска миграция“. Много от тях намериха нов дом именно в САЩ.

„Цялата конспиративна теория, че Китай контролира биткойна, вече е напълно унищожена“, коментира Боаз Собрандо, базиран в Лондон анализатор на финтех данни.

Към 15:20 часа българско време биткойнът се разменя за 55 087,92 долара, което представлява спад от 3,58% за последните 24 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ