Шефът на Goldman Sachs: Алчността надделява над страха

Шефът на Goldman Sachs: Алчността надделява над страха

Пазарите може скоро да се изправят пред трудности, докато глобалната икономика се възстановява от въздействието на пандемията. Това заяви главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон в интервю по време на Bloomberg New Economy Forum в Сингапур.

„Ако погледна назад във времето и анализирам 40-годишната си кариера, имаше периоди от време, когато алчността изпреварваше страха – в момента се намираме в един от тези период. Опитът ми показва, че те не са дълготрайни. Нещо ще го балансира и ще внесе нови перспективи“, смята той.

Световните пазари напреднаха значително в условията на пандемията, подкрепяни от мащабните мерки за стимулиране, които донесоха сериозни печалби за банките, включително за Goldman. В момента обаче нарастват опасенията, че ускоряващата се инфлация ще се превърне в предизвикателство пред устойчивия икономически растеж и че централните банки може да бъдат принудени в отговор да повишат лихвите.

„Възможно е лихвените проценти да се повишат и ако това се случи, то само по себе си ще отнеме част от инерцията на определени пазари.“, каза Соломон.

Той дискутира и предизвикателствата, свързани с климатичните промени, като посочи, че преходът към зелена икономика е „изключително важен“.

Goldman беше сред банките, инвеститорите и застрахователите, които по-рано този месец се ангажираха с план за декарбонизират до средата на века, включвайки се във Финансовият алианс на Глазгоу за нетни нулеви емисии по време на срещата за климата COP-26 в началото на месеца. Инициативата обаче бе посрещната със скептицизъм от активистите за климата и неправителствените организации, които поставиха под въпрос способността на големите финансови фирми да се отърват бързо от изкопаемите горива. Goldman, заедно с други компании, по-рано дадоха да се разбере, че за тях е невъзможно да прекратя връзките си с индустрията на изкопаемите горива.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ