Изобличителят на Wirecard прогнозира срив на акциите на Tesla

Изобличителят на Wirecard прогнозира срив на акциите на Tesla

Шортселърът Фрейзър Перинг, който стана известен с това, че обвини германската компания за компанията за разплащания Wirecard години преди започването на официално разследване срещу нея и последвалия и крах, смята, че реещата се в облаците пазарна оценка на Tesla скоро ще се върне на земята, пише Блумбърг.

Основателят на Viceroy Research написа днес в Twitter, че има „разместване на цените“ между акциите на Tesla и традиционните автомобилни компании като Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG.

Двата най-големи автомобилни производителя продадоха по приблизително 10 или 11 превозни средства за всяка бройка, доставена от Tesla през миналата година. Въпреки това, ръководената от Илон Мъск компания има пазарна капитализация от 1,15 трлн. долара, което е два пъти повече от комбинираната пазарна оценка на Toyota и VW.

Перинг бе част от екипа, който през 2016 г. пръв отправи обвинения срещу ръководството и членовете на борда на директорите Wirecard в пране на пари. Компанията се срина през юни 2020 г., след като разкри, че 1,9 млрд. евро от счетоводния й баланс не съществуват.

Самият Илон Мъск не е голям фен на шортселърите, като през 2018 г. той написа в Twitter, че късите залози трябва да са незаконни и нарече хората, които участват в залагания срещу компании „унищожители на стойността“. Tesla отдавна е една от компаниите, срещу които се залага най-много на американския пазар.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ