Стотици американски банки се подготвят да позволят достъп до биткойн на клиентите си

Стотици американски банки се подготвят да позволят достъп до биткойн на клиентите си

Стотици американски банки са част от програма, с която ще осигурят на клиентите си улеснен достъп до биткойн.

Това съобщава New York Digital Investment Group (NYDIG) - компания за внедряване на финансови услуги, свързани с криптовалути. Тя, заедно с компанията за финансови технологични решения Fidelity National Information Services, разработват програмата за лесно внедряване на биткойн услуги в традиционните банки, предаде водещата американска медия за финансови новини Си Ен Би Си.

„Нашата програма позволява на всеки американец или компания да има лесен достъп до биткойн чрез своята банкова сметка. Това ще е интегрирано в мобилните приложения за банкиране“, обясни Патрик Селс, ръководител на банкови приложения в NYDIG.

До момента повечето хора, които инвестират в биткойн, използват приложения за търговия на финансови активи, като Robinhood, платежни оператори като PayPal и Square или специализирани крипто борси, като CoinBase. Досега банките категорично страняха от обвързване с биткойн и дори неведнъж са блокирали транзакции за придобиването му, поради опасения, че могат да бъдат уличени в пране на пари или финансиране на тероризъм.

Според изданието програмата на NYDIG е поредна стъпка към отварянето на основната криптовалута биткойн към масовата аудитория. До момента няколко от големите банки – като Morgan Stanley, Bank of New York Mellon – обявиха, че са били принудени от големия интерес на своите клиенти да разработят услуги, с които осигурят достъп до инвестиции в биткойн.

В средата на март стана ясно, че Morgan Stanley работи именно с NYDIG по разработването на техния инвестиционен продукт в биткойн, който е насочен обаче само за най-заможните клиенти, които имат на сметка в банката поне 2 млн. долара.

NYDIG е дъщерно дружество на компанията за управление на финансови активи Stone Ridge, която ръководи инвестиции на обща стойност 10 млрд. долара.

От началото на годината все повече големи компании обявяват намерение да работят с биткойн, което подхранва ръста на цената на криптовалутата. От началото на 2021 г. стойността й се повиши от 28 000 долара до над 55 000 долара в момента. Големият минус на биткойн остава рязката промяна в цената му, като нееднократно се е случвало само в рамките на ден той да загуби 10-20% от стойността си.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ