Умните пари играят на сигурно

Умните пари играят на сигурно

Умните пари играят на сигурно

На път сме да се превърнем в най-бързо растящата платформа в Европа, споделя Ивайло Иванов, оперативен директор на базираната в Естония онлайн система за споделено финансиране

- Господин Иванов, какви са резултатите от първите 8 месеца на платформата за споделено финансиране iuvo?

- Отчитаме сериозен интерес от инвеститори от цяла Европа и други части на света. До момента сме генерирали над 1,3 млн. евро оборот на нашия първичен пазар. Клиентите ни вече могат да избират да купуват части от кредити от богатото портфолио на два оригинатора (лицензирани небанкови финансови институции с листнати кредити на платформата). Съвсем скоро ще присъединим и нови такива, с което ще осигурим още по-голямо разнообразие за инвеститорите ни.

- Какви рискове стоят зад постигнатата доходност от 15%?

- На този етап всички кредитни компании, листващи кредитите си на нашата платформа, осигуряват 100% гаранция buy-back (за обратно изкупуване) на инвестициите във всички свои кредити. Това означава, че нашите потребители няма как да понесат загуби, което е наше открояващо се предимство на пазарите, където оперираме. Практически единственият риск за инвеститорите е да не реализират максималната доходност, която целят.

- Кои са големите плюсове за инвеститорите, които избират да ползват вашата система, а не конкурентните платформи, базирани в държави извън България и извън ЕС?

- Потребителите на peer-to-peer инвестиционния пазар търсят висока доходност, сигурност и удобство на работа. С iuvo им предлагаме и трите. Възвръщаемостта на кредитите, които са листнати в момента в iuvo, варира между 5% и 15% в зависимост от рисковия им клас. Всички те са със 100% buy-back гаранция, което означава, че компанията оригинатор ще възстанови 100% от инвестициите на потребителя във всеки кредит, който не се обслужва за повече от 60 дни.

По отношение на удобството предлагаме на нашите клиенти инструмент за автоматично инвестиране. Той им дава възможност да създадат неограничен брой филтри на база на собствените си предпочитания и стратегии и да определят сумата, която желаят да бъде инвестирана в кредити, отговарящи на тези критерии. Така не им се налага да разпределят средствата си кредит по кредит и може да са сигурни, че средствата им винаги ще бъдат инвестирани, като ще им генерират максималната възможна доходност.

- Какви са плановете ви за развитие оттук нататък и на каква стратегия ще разчитате, за да ги реализирате?

- Целим присъствие във всяка държава от ЕС, огромно разнообразие от оригинатори и типове кредити, подобрени алгоритми за автоматично инвестиране, предлагане на структурирани продукти за потребителите ни, които нямат опит в инвестициите, и много други нови разработки.

Потенциалът на бизнеса ни за значителен прогресивен ръст е огромен. Зад гърба си имаме сериозни инвеститори с големи амбиции, а самите ние сме много силен екип и вярваме, че ще успеем да превърнем iuvo в съществен фактор на fintech сцената в Европа и света. Резултатите ни досега потвърждават амбициите ни и може да се каже, че сме напът да се превърнем в най-бързо растящата платформа в Европа.

Б.Р. Този текст не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ