В ЕЦБ започват да се чуват гласове за намаляване на спешните стимули

В ЕЦБ започват да се чуват гласове за намаляване на спешните стимули

В ЕЦБ започват да се чуват гласове за намаляване на спешните стимули

Обхватът на програма за стимулиране на икономиката трябва да бъде намален стъпка по стъпка. Това заяви членът на управителния съвет на Европейската централна банка и ръководител на Бундесбанк Йенс Вайдман по време на финансов форум във Франкфурт, предаде Си Ен Би Си.

Може би най-големият въпрос пред ЕЦБ в момента е кога да прекрати т.нар.  „Пандемичната програма за спешни покупки“, известна още като PEPP, която е в размер от 1,85 трлн. евро и в момента има срок на действие до март 2022 г. ЕЦБ обаче може да я прекрати преди тази дата, като според редица участници на пазара това зависи от икономическите данни за еврозоната.

„Виждам две предпостави за цялостно прекратяване на покупките на активи в рамките на PEPP. Те са пълното премахване на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, включително тези за спазването на социална дистанция, и стабилно икономическо възстановяване“, коментира Вайдман.

Развитието на пандемията в световен мащаб обаче носи много несигурност и въпреки добрите икономически данни от последните седмици съществуват опасения, че едно преждевременно премахване на стимулите би подкопало икономическо възстановяване.

„Когато пандемията свърши и икономическите последици от нея започнат да отшумяват, PEPP ще бъде прекратена – това беше и първоначалната идея“, заяви по-рано вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

По думите му управителният съвет на централната банка все още не е започнал да дискутира намаляване на стимулите.

„Моят подход е много, много прост. Смятам, че трябва да опитаме да избегнем ефекта на достигане на „ръба на скалата“. Трябва да опитаме да направим така, че всичко да мине възможно най-гладко и винаги да отчитаме развитието на икономиката и инфлацията“, каза Де Гиндос.

За да се избегне ситуация с достигане до „ръба на скалата“, Вайдман призовава за постепенно намаляване на стимулите.

„Предвид все още съществуващата несигурност не можем да определим предварително дата за прекратяване на кризисната парична политика. За да не се наложи твърде внезапно прекратяване на PEPP, то покупките по програмата трябва да бъдат намалени предварително – стъпка по стъпка“, каза още Вайдман.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ