Русия нападна Украйна

Мадрид предлага Русия да влезе в черния списък на офшорните държави

Мадрид предлага Русия да влезе в черния списък на офшорните държави

Мадрид предлага Русия да бъде включена в черния списък на офшорните държави, заяви испанският премиер Педро Санчес, предават световните осведомителни агенции

„Една от мерките, които Испания ще насърчава както в ЕС, така и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)  е обявяването на Русия за офшорка, включвайки тази страна в черния списък на офшорните страни“, каза той по време на реч в испанския парламент.

Испания ще окаже оръжейна помощ на Украйна, декларира още Педро Санчес.

Той добави, че Испания винаги е смятала нахлуването на руските  войски в Украйна за атака срещу Европа, срещу европейските принципи и ценности. Затова страната му подкрепя активирането на Европейския фонд за мир за доставка на отбранителни и нападателни оръжия от Европейския съюз на Украйна. Испания е четвъртият донор на този фонд.

„Това беше моята позиция и позицията на испанското правителство. И смятам, че е адекватна“, каза Санчес.

"Заплахата срещу Европа трябва да получи координиран и единен европейски отговор", подчерта той.

 Европейският съюз подготвя четвърти пакет от санкции срещу Русия, който ще засегне големи руски бизнесмени, стана ясно междувременно.

Европарламентът вчера единодушно одобри резолюция, осъждаща руското нападение над Украйна и призоваваща за строги санкции срещу Москва. Евродепутатите призоваха да се ограничи вноса на петрол и газ от Русия и всички пристанища да бъда затворени за руски кораби. Те също така призоваха за намаляване на броя на дипломатическите мисии в страните от ЕС и за пълно изключване на Русия от международната система SWIFT.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ