Пакистан поиска спешно заседание на Съвета за сигурност заради спорния Кашмир

Пакистан поиска спешно заседание на Съвета за сигурност заради спорния Кашмир

Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за сигурност предвид ескалиращото напрежение между Исламабад и Делхи след решението на Индия да отмени специалния статут на спорния щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ситуацията поражда непосредствена заплаха за международния мир и сигурност", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност.

Министърът посочва още, че отменянето на специалния статут на Кашмир на 5 август е "начин да се оправдае съмнителното му и недоказано т.нар. присъединяване към Индия"

Освен това съществува реална опасност Индия да предизвика нов конфликт с Пакистан, за да отклони вниманието от неотдавнашните си действия в окупирания Джаму и Кашмир, отбелязва Куреши.

"Пакистан няма да предизвика конфликт, но Индия не бива да бърка сдържаността ни със слабост. Ако Индия избере да прибегне отново до употребата на сила, Пакистан ще бъде принуден да отвърне, за самоотбрана, с пълния си капацитет", допълва той в писмото, аргументирайки искането към Съвета, предаде БТА.

Индийското правителство отмени чл. 370 от индийската конституция, който предоставяше на спорния район автономия с изключение на области като външните работи, отбраната и комуникациите.

Полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страната председателства Съвета за сигурност този месец, каза пред журналисти в ООН вчера, че Съветът е получил писмо от Пакистан, ще обсъди въпроса и ще вземе съответното решение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ