Руският медиен регулатор въвежда частично ограничаване на достъпа до Facebook

Руският медиен регулатор въвежда частично ограничаване на достъпа до Facebook

Руският медиен регулатор въвежда частично ограничаване на достъпа до Facebook

Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е започнал частично ограничаване на достъпа до социалната мрежа Facebook. Мерките са предприети от днес след решение на Генералната прокуратура, гласи съобщение на сайта на ведомството, цитирано от Газета. ру.

„На 25 февруари Генералната прокуратура, съгласувано с Министерството на външните работи на Руската федерация, реши да признае социалната мрежа Facebook за замесена в нарушаване на основните права и свободи на човека, както и правата и свободите на руските граждани“, се казва в изявлението.

От ведомството подчертаха, че в съответствие с решението на Генералната прокуратура по отношение на социалната мрежа Facebook, считано от 25 февруари 2022 г., Роскомнадзор, в съответствие със закона, предприема мерки за частично ограничаване на достъпа.

Според съобщението, причината е цензуриране на руски медии от социалната мрежа. "На 24 февруари социалната мрежа Facebook (Meta Platforms, Inc.) ограничи официалните акаунти на четири руски медии: телевизионния канал "Звезда", информационната агенция РИА Новости и интернет сайтовете Lenta.ru и Gazeta.ru.
Подобни действия по отношение на руските интернет ресурси и медиите са забранени от федералния закон за мерките за въздействие върху лицата, замесени в нарушения на основните права и свободи на човека, правата и свободите на гражданите на Руската федерация“., се казва в съобщението.

На 24 февруари Роскомнадзор изпрати заявки до администрацията на Meta Platforms, Inc. за премахване на ограниченията, наложени от социалната мрежа Facebook на руските медии и поиска обяснение на причината за тяхното въвеждане. Собствениците на социалната мрежа пренебрегнаха изискванията на Роскомнадзор, посочват от регулатора и допълват, че от октомври 2020 г. са регистрирани 23 случая на подобна цензура на руски медии и интернет ресурси от Facebook.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ