Терористичната група от Каталуния не е била известна на френските власти

Терористичната група от Каталуния не е била известна на френските власти

Терористичната група от Каталуния не е била известна на френските власти

Френските власти не са знаели за съществуването на клетката, извършила нападенията в Каталуния миналата седмица, заяви френският министър на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от Ройтерс.

Пред френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве той потвърди също така медийните информации, че колата, замесена в атаката в Камбрилс, е била засечена преди време от полицейска камера да се движи в района на Париж с превишена скорост. Той допълни, че на този етап френските власти не знаят защо колата е била във Франция.

Същевременно днес от Барселона в Мадрид, при засилени мерки за сигурност, бяха докарани четиримата оцелели членове на терористичната група, извършила нападенията в Каталуния, предаде Франс прес.

Съдията Фернандо Андреу от Националния съд, разглеждащ случаи, свързани с тероризъм, ще съобщи на четиримата задържани какви са обвиненията срещу тях. Очаква се те да бъдат обвинени в тероризъм, убийство и притежаване на оръжия, посочва Ройтерс. Те могат да бъдат приканени да свидетелстват, съобщава БТА.

Очаква се съдебното заседание да приключи с удължаване на мярката им за задържане под стража, докато се води разследването, което може да отнеме месеци или години, преди да бъде организиран процес срещу тях.

Сред четиримата е Дрис Укабир, който сам се предаде след атентата в Барселона. Неговият паспорт бе намерен във вана, изоставен след атентата. Той каза, че неговият малък брат Муса Укабир, който е на 17 години и бе убит в нападението в Камбрилс, му откраднал документите за самоличност. Сред четиримата задържани е Мохамед Аяла, притежател на автомобила Ауди, използван в атака в Камбрилс. Един от братята му - Саид, бе убит в това нападение. Другият му брат Юсеф се предполага, че е загинал в експлозията в къща в град Алканар, използвана от терористите за скривалище и за място за подготовка на експлозиви. В съда бе доведен и Мохамед Ули Шемал, пострадал във взрива в Алканар и арестуван ден след това, както и Салах ел Кариб, който имал интернет кафене в град Рипол, откъдето били изпращани в Мароко.

Вчера полицията в Каталуния ликвидира извършителя на нападението в Барселона - Юсеф Абуякуб. Петима терористи бяха убити при нападението в Камбрилс. Двама членове на групата, съставена от общо 12 души, загинаха във взрива в Алканар. Сред тях бе имамът Абделбаки ас Сати, под чието влияние са били членовете на терористичната група.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ