Украйна иска спешна финансова помощ от МВФ

Украйна иска спешна финансова помощ от МВФ

Украйна иска спешна финансова помощ от МВФ

Конфликтът в Украйна ще има сериозни икономически последици. Той започна в деликатен момент, когато световната икономка се възстановява от опустошителните последствия на пандемията от COVID-19. Войната заплашва да унищожи този крехък напредък - за това предупреди Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в специално изявление.

„Събитията в Украйна от тази седмица предизвикват сериозна загриженост — на първо място, заради човешките жертви и страданията на обикновените хора”, продължава Георгиева. Тя е обсъдила с Изпълнителния съвет на фонда развоя на ситуацията. „Уверих директорите, че нашите служители ще продължат да работят в тясно сътрудничество с властите, за да подкрепят Украйна по всички възможни начини. Също така ще продължим да работим рамо до рамо с Групата на Световната банка и други партньори, за да координираме подкрепата си и да осигурим максимални ползи за Украйна”, категоричен е лидерът на международната институция.

Фондът разполага с редица инструменти, чрез които ще окаже помощ на Украйна. В отговор на поисканото от правителството на Зеленски спешно финансиране МВФ проучва възможности за по-нататъшна подкрепа, включително в рамките на съществуващото стендбай споразумение за неизплатената сума от 2.2 млрд. долара.

Освен в Украйна, последиците от конфликта създават значителни икономически рискове в региона и по света. „Оценяваме потенциалните последствия, включително за функционирането на финансовата система, стоковите пазари и прякото въздействие върху държавите с икономически връзки с региона. Имаме готовност да подкрепим нашите членове при необходимост в тясна координация с международните ни партньори“, подчерта Кристалина Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ