Русия нападна Украйна

Зеленски: Никога няма да признаем Крим за руски

Зеленски: Никога няма да признаем Крим за руски

Украйна никога няма да признае Крим за част от Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски интервю за италианския канал RAI 1.

„Никога няма да признаем Крим за част от Руската федерация. Готови сме да говорим с Руската федерация за това, че сега не е времето да се взема решение за Крим. Води се война, човешките животи са ценни. Нека оставим този въпрос настрана, ако е болезнен и усложнява преговорния процес“, каза Зеленски.

Украинският държавен глава отново каза, че е готов да разговаря с руския си колега Владимир Путин, но без да се налагат предварителни условия.

Той заяви, че по време на преговорите в Турция украинската делегация е предложила този въпрос да бъде оставен за по-късно. „Те предложиха нашите държави да уредят въпроса за Крим в рамките на 10 години. Не получихме отговор на това предложение“, добави президентът.

Зеленски каза още, че не е готов да говори за „автономия“ на така наречените Донецката и Луганската народни републики.

„Те унищожиха част от Донбас, която беше под наш контрол. Сега Русия ги призна за отделни републики, които не са част от Украйна. Те ги разделиха", каза украинският президент в отговор на въпрос дали е възможно Киев да признае за автономни двата сепаратистки региона.

„Преди да се говори за формати на автономия, не може едната страна да убива десетки хиляди души. Никога няма да признаем такава автономия“, добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ