Илияна Йотова не вярва да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Илияна Йотова не вярва да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Илияна Йотова не вярва да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя все още се надява да бъде намерен компромисен вариант, така че и двете страни да направят стъпка назад. 

"За мен най-добрият вариант е преразглеждане на наредбите в един двустранен диалог и там, където наистина има доказателства - руските дипломати да бъдат отзовани", посочи тя. Според нея няма никаква полза от радикални ходове и от двете страни.

"Що се отнася до начина, по който беше проведена цялата тази процедура, мисля, че вече достатъчно ясно стана, че 4-5 ден никой в държавата не може да поеме отговорността кой е взел това решение", добави още вицепрезидентът. 

Йотова пожела успех на номинирания за премиер Асен Василев както в преговорите, така и за съставяне на правителство. Тя посочи, че от "Продължаваме Промяната" са били умерени песимисти и умерени оптимисти за създаване на кабинет в рамките на този парламент. 

"Това, което на мен ми хареса е, че този път като че ли нямаше заявка непременно да намерят мнозинство, а по-скоро да обединят народните представители около очертаните приоритети. Тези приоритети няма да срещнат никаква съпротива от наша страна, защото бяха и наши още от 2020 г.", увери пред журналисти Йотова.

Според нея от ПП са дали шестмесечна рамка на програмата, около която да търсят подкрепа, за да не стане както досега - "чудесни намерения, коалиционно споразумение и в крайна сметка пак се стига до тук".

Разговорът при връчването на мандата вчера беше много конструктивен, обобщи Йотова. По думите й, Василев е начертал една много амбициозна програма, представена при връчването на мандата. В нея е всичко това, което не е свършено до този момент. Важното е сега наистина да бъде овладяна инфлацията, за да не стане така добрите мерки и резултати да бъдат "изядени" скоро", посочи Илияна Йотова.

Припомняме, че днес от "Продължаваме Промяната" започват консултации с партньорите в коалицията за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Първи ще са от "БСП за България", като по-голямата парламентарна сила. След това ще има среща и с "Демократична България".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ