Испанската Telefonica започна преговори за сливане с британската Virgin Media

Испанската Telefonica започна преговори за сливане с британската Virgin Media

Испанската Telefonica започна преговори за сливане с британската Virgin Media

Испанската Telefonica потвърди, че е започнала преговори с Liberty Global Plc относно възможно сливане на бизнеса на двете компании във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Mобилният оператор на Telefonica във Великобритания - O2 се очаква да обедини усилия с мрежовата компания Virgin Media от Liberty.

„Процесът е във фаза на преговори, като в този момент няма гаранция за точните му условия или вероятността за успех“, заявиха от Telefonica.

В своето изявление, Telefonica заявиха, че ще информира пазарите, ако бъде постигнато „задоволително споразумение“.

Бизнесът на Telefonica във Великобритания, който включва O2, е генерирал 7,11 милиарда евро приходи през 2019 г., което е около 14.7% от общия за групата и има 34,5 мобилни връзки в мрежата си.

Virgin Media се конкурира с лидера на пазара за платена телевизия във Великобритания - Sky, собственост на Comcast, BT, TalkTalk и други доставчици. Компанията е отчела 6 милиона клиенти на телевизнионната услуга и 3,3 милиона клиенти на мобилни услуги към края на 2019 година.

Комбинация от O2 и Virgin Media ще прекрои британската телекомуникационна индустрия, оставяйки Hutchison и Vodafone без собствени мрежи за фиксирана линия и ще повиши натиска върху BT.

Сделката между Telefonica и Liberty ще сложи край на несигурността около съдбата на един от най-големите мобилни оператори във Великобритания, след като през последните години многократно се рекламира като евентуален кандидат за продажба на акции. Тя също така ще предложи на Telefonica начин да осребри средства от O2, като същевременно запази присъствие във Великобритания, която компанията разглежда като един от основните си пазари, заедно с Испания, Германия и Бразилия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ