Удобен стол, природа и ...отворете съзнанието си

Удобен стол, природа и ...отворете съзнанието си

Удобен стол, природа и ...отворете съзнанието си

За да имаме истински жив и жизнен ум, трябва да го поддържаме. И макар че множеството задължения ни изтощават и пресушават, а времето за спортуване често не стига, всъщност се налага всеки от нас да си осигури подхранваща среда за работа, за да може да изпълнява задачите с повече лекота и да поддържа темпото, без да се забавя когато му се налага да взема елементарни решения и избори в края на работния ден. 

Особено важно е при творческите личност, криейтив професионалистите, рекламистите, изобщо при всички, на които се налага да творят в срокове - текст, съдържание, кампании, изображения, да измислят идеи за проекти. 

Няма спор, трябва да си взимаме почивка от нашите обичайни начини на мислене, както и да отворим съзнанието си за нови идеи и опит. Но не не е необходимо да пътувате на хиляди километри от дома си, за да презаредите мозъка си, припомня Гейл Браунинг в Inc.com. Той цитира проучване на американското сп. Форбс от преди години. 

Изданието интервюира 20 предприемачи във връзка с техните трудови навици и установява, че повечето от тях работят по около 100 часа на седмица. Всеки от нас може да предположи колко много това уморява ума и сетивата. 

В тази връзка, Браунинг изброява няколко съвета, които може да ни помогнат да поддържаме ума си бодър и свеж. Ето какво посочва: 

Купете си удобен офис стол. 

Физическият комфорт помага да се чувстваме добре, да се отпуснем и да се съсредоточим върху работата си.

Без много задачи.

Когато разделяме вниманието си между няколко задачи, се нуждаем от 50% повече време да ги свършим, отколкото когато ги изпълняваме една по една.

Използвайте всичките си сетива.

Работата е по-забавна за мозъка и ни прави по-бдителни, когато се ангажират възможно най-много сетива. Използвайте цветна хартия и химикалки. Експериментирайте с мента, лимон, или канела. Опитайте се да работите на музикален фон.

Опитайте се да не взимате твърде много решения в рамките на един ден.

Вземането на решения изчерпва резервите на мозъка ви, пестете ги.

Взимайте си кратка почивка на всеки 20 минути.

Хората могат да запазят способността си да се концентрират за много по-дълго, ако дават почивка на ума си на всеки 20 минути. Това е времето, когато мисленето става по-малко ефективно. Издебването му в точния момент и превключването на режим "кратка пауза" се нарича "моментно деактивиране".

Разпределяйте правилно работата си.

Не си уговаряйте среща във време, когато работите на бавни обороти. Пазете това за пиковите моменти на умствена активност.

Отпускайте се за 10 минути на всеки 90 минути.

Медитирайте, направете едно упражнение за релаксация, вземете горещ душ, направете си кафе. Това ще реабилитира вашата бдителност.

Използвайте сутринта пълноценно.

Изследователите са открили, че способността ни да учим намалява с напредването на деня.

Сред природата!

Разходка в парка, един поглед през прозореца към дърветата или дори разглеждане на фотографии с красиви природни пейзажи ще ангажират различен вид внимание и ще подействат разтоварващо от рутинните задължения.

Вземете си активна почивка.

Едно от модерните занимания сред повечето хора от творческия бизнес, от дигиталната среда и от ИТ сферата са екстремните спортове и преживявания. Например, полет с парапланер или планинско колоездене. Става дума за вид авантюра, която ни кара да се концентрирате върху това... да останем живи. За някои хора е най-добрият начин да се изключим от всякакви мисли за работата или офиса и да си припомним кои са истински големите и важни неща - цялата картина.

Докато работим неуморно часове наред, често се задълбочаваме в работните проблеми, придавайки им все по-голяма и по-дълбока важност. Не забравяйте да почивате и да се отделяте от задачите възможно повече минути в рамките на работните дни, както и през почивните дни. Само така ще може да работите с удоволствие творческия си труд. 

Подсигурете си необходимите условия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ