Почина Татяна Лолова

Почина Татяна Лолова

Почина Татяна Лолова

Около месец след като навърши 87 години, почина обичаната от поколения българи театрална и филмова актриса Татяна Лолова.

Тя е била поставена под лекарско наблюдение в началото на месеца в УМБАЛСМ „Пирогов“, след като била диагностицирана с коронавирусна инфекция, която впоследствие е успяла да преодолее. От лечебното заведение посочиха, че причината за смъртта е мозъчносъдово заболяване.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. 2 години по-късно става първата актриса, назначена официално в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе близо две десетилетия. Излиза и на сцените на „Театър 199“ и театър „София“.

Актрисата е член на Съюза на българските филмови дейци. През 1996 г. е публикувано първото издание на автобиографичната ѝ книга „1/2 живот“, в който разказва за детството, образованието във ВИТИЗ, реализацията в киното и театъра.

Лолова е участвала в над 40 кинопродукции, включително „Опасен чар“, „Сиромашко лято“, „Последният ерген“, „Топло“ и „Домашен арест“. Играе в постановките „Старомодна комедия“, „Щастливи дни“ и „Нищо не помня“. Повече от 10 години играе моноспектакъла “Duende”.

За успешните си превъплъщения в десетки роли и приноса към българската култура е наградена с Орден „Кирил и Методий“ – III степен, Орден „Стара планина“, „Аксеер за женска роля“ и други.

Актрисата е омъжена за Светослав Светославов от 1963 г. до смъртта му през през 2018 г., има един син – Сава Светославов.

Поклон пред паметта ѝ!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ