Големи победи или игра на дребно

Големи победи или игра на дребно

Големи победи или игра на дребно

В света на личните финанси има два враждуващи лагера. В единия са хората, които се фокусират върху дребните икономии и промяна в потребителските си навици, а в другия са тези, които наблягат на големите „победи“ в живота си. Аз смятам, че може да почерпим ценен опит и от двете страни. В тази статия ще ви представя сравнително лесните и бързите начини за финансов успех, както и тези, които изискват повече усилия и време. Кои от тях ще изберете зависи от вас.

Големи или малки промени – кои да изберем?

Вярвам, че малките промени в нашите финанси могат да доведат до големи резултати. Пазаруването на промоция, пестенето на електричество, пиенето на кафе сутрин вкъщи и други дребни неща изграждат полезни навици, които в един момент ще ни се отплатят. Освен това, те водят до по-ниски месечни разходи, което ще ни позволи да постигнем финансова свобода по-бързо и по-лесно (ако това ни е целта, разбира се).

От друга страна, играта „на дребно“ не ни позволява да поемаме по-големи рискове с по-високи потенциални печалби. А и да бъдем честни - изкарването на една солидна сума ще има в пъти по-голям ефект от многократното спестяване на дребно.

В тази връзка, аз разделям промените в нашите лични финанси в 4 основни категории:

Трудни промени водещи до малки резултати. Това са т.нар. пирови победи. Постигнали сме нещо, но усилията и времето са били в пъти повече от получения ефект. Първите блогове за умно управление на парите, на които попаднах преди доста години, бяха американски и техните автори препоръчваха да сме пестеливи (frugal) и да си правим различни продукти и козметика вкъщи като сапун, шампоан и други. Веднага разбрах, че това не е за мен. Дори да се спести някой лев, няма да си струват вложените усилия и време.

Лесни и бързи промени водещи до малки резултати. Тук се включват всички онези малки промени в потребителските ни навици, които могат да ни изкарат или да ни спестят пари, като извънредни часове в работата ни, покупка на стоки в промоция, карти за лоялност, сутрешно кафе вкъщи (вместо навън) и други. Аз съм привърженик на тези навици, защото са лесни за изпълнение и носят добри дългосрочни резултати. Само картите ми за лоялност в различни магазини и бензиностанции ми спестяват стотици (дори хиляди) левове всяка година.

Трудни и големи промени водещи до съществени резултати. Преместването в по-малък град, замяната на личния автомобил с градски транспорт, смяна на професията, придобиването на допълнителна бакалавърска или магистърска степен и други големи промени си струват в повечето случаи, но те отнемат много време и са свързани с доста усилия и дискомфорт. Една такава промяна при мен беше напускането на корпоративния свят и създаването на собствен бизнес. Никак не беше лесно, но си заслужаваше.

Сравнително лесни и бързи промени водещи до големи резултати. Това са неща като предоговаряне на заплатата, което отнема само минути, но води до съществени промени за дълъг период от време. Друг такъв пример е смяната на личния ни автомобил с по-икономичен. При мен, това доведе до спестяване на хиляди левове

всяка година. Дори няма нужда да казвам, че заделянето само на 10% от нашите доходи (което няма да промени драстично стандарта ни на живот) и инвестирането им, може да осигури постигане на много от нашите финансови цели.

От примерите, които дадох, има най-голям смисъл от големите промени в управлението на личните ни финанси, които са постигнати с най-малко усилия и време. Разбира се, създаването на потребителски навици и малките „победи“ също са важни, но драстична промяна във финансовото ни положение изисква да играем „на едро“.

Ето няколко примера за това. (продължава на следващата страница)Увеличаване на доходите

Звучи просто, но не е лесно за постигане. За близо 12 години увеличих заплатата си десетки пъти, като работих за 6 компании през този период и смених 3 различни професии (макар и сходни). Винаги съм давал максимума от себе си и съм търсел адекватно заплащане, като при годишните атестации често съм искал увеличение на заплатата при постигнати резултати, разбира се. Ако ситуацията се повтори и не получа повишение, не съм се колебал да търся нов работодател. За съжаление, в България това често е единственият начин за увеличаване на доходите. През тези години винаги съм имал и допълнителни източници на доходи, но много от тях ми отнемаха много време и не си струваха усилията. Въпреки това, научих доста и това се отплати във времето.

Ако мога да дам някакъв съвет за увеличаване на доходите, той би бил да не пестим усилия в работата си и да не „скатаваме“. Това винаги се отплаща, дори да не е веднага. Хората, които не си дават особен зор на работа, може и да им е по-леко, но шансът да постигнат успех в някаква сфера е минимален. Причината е, че това е начин на мислене, а не само поведение.

Моят дом е моята крепост

Не е учудващо, че голяма част от разходите на българите отиват за покупката и поддържането на нашите жилища. За тях взимаме и най-големи кредити, които изплащаме през почти целия си съзнателен живот. А за ремонт на нашите домове теглим най-много потребителски заеми. Когато добавим в тази сметка и парите за имуществените данъци, застраховките, такси за входа, обзавеждането и други разходи, в много случаи за перо „Жилище“ отиват над 50% от доходите ни.

Често се получава някакъв парадокс. Отиваме да живеем в по-голям град, за да получаваме по-висока заплата, но накрая тя отива за да си покриваме разходите за живот, без да ни остава нищо накрая. Всъщност, остава ни един апартамент, който може да завещаем на децата ни. Ако те го искат, разбира се.

За щастие, светът се глобализира и с напредъка на информационните технологии може да живеем където си поискаме и да работим дистанционно, без да е необходимо да посещаваме физически офис. Така разходите за жилището ни могат да паднат наполовина (както се случи при мен) и да се фокусираме върху по-важни неща от изплащането на ипотечен кредит.

Транспорт

Ако съдим по това какво застраховаме в България, колата е най-ценното нещо, което притежаваме. Това „бижу“ на 4 колела обаче често ни струва между 10 и 20% от доходите ни. Ако само намалим малко разходите ни за транспорт, това ще доведе до значително подобрение на личните ни финанси. Да се откажем от автомобила ни е прекалено радикално, затова за начало може да изчислим дали смяната на колата с по-икономична и с по-малко разходи за поддръжка няма да се окаже онази голяма „победа“ за финансовото ни здраве. Друг вариант е да използваме таксита или да наемаме кола за нашите градски пътувания.

Независимо дали ще изберем големите или малките промени в нашите лични финанси, с времето те ще ни помогнат да постигнем целите ни. Това, което трябва да разберем е, че най-голямото предизвикателство между нас и постигането на финансов успех е не е свързано с нашите способности, а с начина ни на мислене. Големите победи изискват време за подготовка и изпълнение, а често са свързани и с определи жертви или промяна на приоритетите ни. Дори да не успеем, важното е, че сме опитали и сме дали най-доброто от себе си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ