Митове и истини за недвижимите имоти

Manager News

Пазарът на недвижими имоти е сред най- емоционалните пазари, в който повечето от нас участват. Нормално е продажбата на „бащината къща“ или покупката на бъдещия дом да е натоварена с повече емоции отколкото на стария автомобил или покупка на последния модел телефон. В стремежа си да се чувстваме по-рационални, участвайки на този пазар, всички ние оправдаваме действията си с помощта на някой митове.

Ето и най - често срещаните при недвижимите имоти:

- локация, локация...уви тя не е всичко. Неуместно високата цена при инвестирането на имот в квартал, уреден в инфраструктурно отношение и търсен от мнозина, може да Ви остави неприятно изненадани, когато изчислявате доходността от инвестицията си. Подходящ пример от софийския пазар на недвижими имоти в момента са панелните блокове в "Младост", които заради високото търсене поддържат средни цени от 1 135 евро /кв.м по данни на Имот.бг. В същото време, тухлени апартаменти, включително ново строителство в кварталите "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Бъкстон", "Павлово" и дори някой части на "Красно село" са със средни цени от 1 152 евро по данни на същия сайт.

- недостиг на земя - действително земята е  ограничена. Оттам и митът, че цената й винаги ще скача, защото населението постоянно се увеличава. Цифрите показват, че случаят не е точно такъв. Дори сегашното население на земята да се увеличи четири пъти, пак ще има достатъчно земя за изхранването му. В по-развитите страни технологиите вече позволяват по-ефективното използване на земята. В крайна сметка пазарът е този, който формира цената.

- цените на имотите и земята винаги ще вървят нагоре – типичен начин на мислене за развиващите се икономики. В резултат на бума в развитието на икономиката, цените на някои от недвижимите имоти са скочили над 10 пъти. Оттам идва усещането, че посоката винаги ще е такава. От друга страна, дори в най-развитите икономики като на САЩ и Япония има много примери за сривове над 50% в цените. Сред най- честите причини са преместване на цели предприятия, нови технологии, по-изгодни локации за правене на бизнес.

- финансиране - всъщност, най-трудното е намирането и закупуването на имот на разумна цена. При наличието на такава е много по-лесно и с финансирането.

- да притежаваш собствен имот, пред това да живееш под наем - разбирането, че всеки трябва да живее в собствен дом е толкова залегнало в културата ни, че често игнорираме ситуацията на пазара, финансовите и ипотечните калкулатори, а понякога и собствените си планове. Идеалната ситуация, зависи от конкретния случай, понякога сметките показват, че да живееш под наем е по-разумно.

- митът за лесен бизнес и бързи и лесни препродажби - с навлизането на западната култура и идеята за бързи печалби, стана лесно да попаднем на хора, фирми, интернет платформи и университети, които обясняват предимствата на инвестициите в недвижими имоти. Факторите за успех в това начинание са детайлно обяснени от мнозина. Рискът е за сметката на престрашилият се и често е болезнен! А наградата може да се забави.

- пазарът е стабилен и предвидим - а той не е такъв! Този мит някак си обединява в себе си всички описани по-горе. В реалността търсенето и предлагането понякога ни изправят пред множество неочаквани ситуации и кризи, които ни хващат неподготвени.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ