Какво не знаем за японския десерт мочи

Какво не знаем за японския десерт мочи

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.

Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.

Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.

Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос. 

В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Зеленски в извънредно обръщение: Украйна е изправена пред труден избор, но и най-твърдият метал се огъва
Кметът Васил Терзиев: Целта ни е паркомясто в София да се намира за по-малко от 10 минути
Вицепрезидентът Ванс: Фантазия е да се мисли, че Украйна може да победи с повече пари и оръжия от САЩ
Срещата на Г-20 в Йоханесбург започна, но със знакови отсъствия
Изследване: Окото може да се „рестартира“ и да възстанови увреденото зрение
Тръмп смята, че 27 ноември е подходящ краен срок Украйна да приеме мирния план
18+: Pornhub поиска от техногигантите механизъм за контрол на възрастта
Украйна и САЩ започват разговори в Швейцария по мирния план на Тръмп