Какво не знаем за японския десерт мочи

Какво не знаем за японския десерт мочи

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.

Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.

Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.

Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос. 

В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Учени откриха молекула, която би могла да спре развитието на Паркинсон
Интроверт или екстроверт? Какво ще кажете за отроверт?
Зеленски вижда три начина за финансиране на покупки на ракети "Томахок", ако САЩ одобрят доставките
На днешната дата, 14 октомври. Петковден
Астрономи са заснели за първи път две черни дупки, които се въртят една около друга
Китайски квантов компютър влезе в търгвска употреба
Кристалина Георгиева: Страните по света нямат регулаторна и етична база за изкуствения интелект
СЗО: Бързо нараства антибиотичната резистентност в света