Какво не знаем за японския десерт мочи

Какво не знаем за японския десерт мочи

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.

Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.

Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.

Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос. 

В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Генералният секретар на НАТО отхвърля идеята за отделяне на ЕС от САЩ в сферата на отбрана
Последната сделка на Nvidia има една единствена цел – запазване на доминацията в AI
Дронове нарушиха дейността на летището в германския град Хановер
„Лучена стратегия“ или как да печелите клиенти със съдържание
На днешната дата, 28 декември. Рождениците днес
Древна египетска лодка беше определена като „един от най-важните реставрационни проекти на XXI век“
Русия удължава временната забрана за износ на бензин до края на февруари
Европа е на кръстопът между AI амбициите и целите за климата