Какво не знаем за японския десерт мочи
Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.
Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.
В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет
Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.
Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.
Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.
В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос.
В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.