Какво не знаем за японския десерт мочи

Какво не знаем за японския десерт мочи

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.

Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.

Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.

Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос. 

В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Няма решение на Европейския съд по жалба срещу приемането на България в еврозоната
Шефът на ЕК Фон дер Лайен и канцлера Мерц не успяха да осигурят съгласие на Белгия за руските активи
Бивш висш агент на DEA обвинен за пране на милиони долари за мексикански наркокартел
Без съществени резултати от двудневните консултации между САЩ и Украйна в Маями
Вицепремиерът Зафиров: Оставка на правителството в момента не е на дневен ред
На днешната дата, 6 декември. Никулден
МФ публикува новия проектобюджет в полунощ: И приходите, и разходите са занижени с малко над 1 милиард евро
МААЕ съобщи, че защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден от дрон