Какво не знаем за японския десерт мочи

Какво не знаем за японския десерт мочи

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.

Мочи е десерт, които се прави от бял лепкав ориз и се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, разказват от foodpanda.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.

Температурата, при която желира оризът, е 62 градуса.

Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос. 

В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка и други. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Земетресение разлюля София
Шефът на Microsoft за изкуствения интелект: Само биологичните същества могат да бъдат съзнателни
EК временно спира изплащането на 215 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост на България
Новата икономика: Могат ли европейските фермери да спасят водния цикъл?
Бойко Борисов: Санкциите срещу Делян Пеевски са несправедливи, Бюджет 2026 няма да бъде оттеглен или преправян
Разузнаването на Южна Корея успя да измери пулса на лидера на Севера Ким Чен Ун
Страховете от AI балон доведоха до разпродажби на световните фондови пазари
Как един рибарски остров в Китай се превърна в химическа империя?