Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Откриха необичаен коралов риф край бреговете на Таити

Откриха необичаен коралов риф край бреговете на Таити

Морски изследователи откриха „девствен“ 3-километров коралов риф на дълбочина от 30 метра край бреговете на Таити. Това е една от най-големите екосистеми от този вид, откривани на тази дълбочина, казват от ЮНЕСКО, която е ръководила мисията.

Според д-р Джулиан Барбиер от тях вероятно има още такива представители , „за които просто не знаем“, пише „Би Би Си“.

Рифът е открит през ноември по време на водолазна експедиция на дълбочина, известна като „зоната на здрача“ на океана. Френският подводен фотограф Алексис Розенфелд каза, че е било „вълшебно да станеш свидетел на гигантски красиви розови корали, простиращи се докъдето стига окото“.

Генералният директор на ЮНЕСКО, Одри Азуле, коментира, че „забележителното“ откритие разширява познанията ни за подводния свят.

Кораловите рифове са сред най-застрашените екосистеми на океана, уязвими са към замърсяване, повишаване на температурите на водата, промени с химичния състав, причинени от емисиите на въглероден диоксид. Според д-р Барбиер понастоящем „няма доказателства“ новооткритият риф да е повреден, а необичайната дълбочина на разположението му е една от причините да остане в такова „много добро състояние“. По думите му 25% от морските видове могат да бъдат намерени в коралови рифове.

„Така че, следващият етап е да открием какви видове живеят около този тип рифове“, каза д-р Барбиер.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ