Ученето на открито ни прави по-съсредоточени

Ученето на открито ни прави по-съсредоточени

Кой не харесва да ходи на зелено училище? Вероятно всички свързваме спомените от зеленото училище с игри и забавления.

Но освен че ни зарежда с енегрия и позитивно настроение, ученето "на зелено" ни прави и по-концентрирани, пише PsyBlog. Изненадващо, но обучението, водено в естествена среда, може да удвои вниманието ни, сочат нови изследвания.

Проучване, направено сред деца на 9 и 10-годишна възраст, показва, че когато им се преподават навън, те стават по-внимателни и ангажирани. За целта на експеримента учители водили занятия на открито и в стандартните класни стаи. Сред тях е имало и такива, които са били напълно скептични към начинанието. Всички преподаватели са броили колко пъти се е налагало да привличат вниманието на децата. Навън това се е наложило да става два пъти по-рядко, в сравнение с часовете в класните стаи. 

Резултатите показват, че децата са по-ангажирани по време на сесиите на открито.

Поради "природния ефект", учителите са успели да преподават два пъти по-дълго, отколкото в класната стая. Учениците са проявили по-голямо внимание и когато са имали изглед към зеленина от прозорците. 

"Искахме да видим дали бихме могли да поставим природния ефект да работи в училищна среда", казва д-р Минг Куо, автор на изследването. "Нашите учители успяха да преподават непрекъснато почти два пъти по-дълго по време на урока на открито. Развълнувани сме да октрием, че можем едновременно да преподаваме на учениците и да освежаваме съзнанието им."

В редица други изследвания се вижда ясно, че парковете, дърветата и животните повишават вниманието, мотивацията и физическата активност и сред възрастните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ