15-и Зелен форум: Енергийният потенциал на България (панел 2)

Втората панелна дискусия на 15-ия Зелен форум бе посветена на енергийния потенциал на България.  Дискутираха д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, д-р Юлиан Войнов, директор на дирекция “Мониторинг и контрол на Регламент (ЕС) 1227/2011 (REMIT)” в КЕВР, и Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Модерира Апостол Дянков, началник отдел "Координация на климатични политики" в Главна дирекция "Политики за изменение на климата" в МОСВ. Той застана зад идеята, че Зелена сделка може да не изпълнява очакваната функция.

„Основната цел на Европейската комисия и Европейския съюз е създаване на единен енергиен пазар. През 2011 влиза регламентът REMIT за налагане на прозрачност и предвидимост на енергийния пазар. В тази връзка в България изостанахме с прилагането на този регламент. Той трябваше да започне да действа през 2013 г. , но за съжаление бе приведен в българското законодателство през 2018 г.  и дирекцията, която ръководя в момента, бе създадена през 2020 г.“, каза д-р Юлиан Войнов.

По линия на постигането на целите на ЕС от страна на България, Славчо Нейков отбеляза добрата позиция на българския енергиен сектор в своята цялост. Процесът по декарбонизация и Зелената сделка вървят въпреки усилията на държавата. Това се дължи според него на пазарните механизми, бизнеса и невъзможността на политиците да ограничат въвеждането на новите технологии.

В скоростно интервю на тема „Иновации и регулации в управлението на отпадъците“ участваха доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и изпълнителен директор на фондация ФЕБ, и Антония Спасова, прокурист на „Еко Партнърс България“ АД. И двете отбелязаха липсата на напредък по отношение на разделното събиране у нас. Стефанова сподели: „Все още живеем в ситуация, в която един човек отделя 5 тона отпадъци, но само под 40% от този генериран отпадък се рециклира. В някои държави в ЕС този процент на все още изхвърлените отпадъци е над 60%“.

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCEphotomateMELEXIS.

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&CircleИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ