15-и Зелен форум: Точка на кипене: Електромобили vs. ДВГ - бъдещето на мобилността (панел 4)

Дискутиращите в последния четвърти панел ,,Електромобили vs. ДВГ - бъдещето на мобилността” на 15-ия Зелен форум на Мениджър е обединиха около становището, че няма връщане назад от електромобилите. По темата се изказаха Ангел Сергеев, журналист в DizzyRiders и международен редактор в Motor1.com, доц. д-р инж. Дурхан Салиев, ръководител катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" във Факултет по транспорта при Технически университет, София, и Никола Симон, VP Global Technology Officer в Melexis. Модерира арх. Любомир Станиславов, основател и управител, S Architectural Team.

В глобален план се осъзнава идеята за намаляване на ресурсите на изкопаеми горива и ограничаването на замърсяването от двигателите с вътрешно горене. Скъпото оборудване на автомобили от нисък клас с двигатели с вътрешно горене би повишило цената им. Причината ще бъде евро стандарт 7. ,,Тогава електромобилите ще станат по-изгодни дори при първоначалната покупка“, обясни Ангел Сергеев.

Никола Симон уверено изтъкна лидерството на Tesla при електромобмилите, след коeто са всички компании от Китай, който не би могъл да бъде изместен. ,,Китай търси повече ефективност и по-ниски цени, опитвайки се да създаде достъпни за по-голяма част от населението електрически автомобили. В Европа фокусът беше повече върху премиум електормобилите, които се представяха добре заради субсидиите, но сега продажбите им намаляват“, добави той. Според Ангел Сергеев инфраструктурата в България е достатъчна и се развива с темпове, които да покрият нуждите на потребителите. „Когато през 2012 г. стартира Аутомотив Клъстер България оборотът на компаниите от сектора в България беше няколкостотин милиона, а днес те генерират над 11 млрд. В бранша вече работят над 80 хил. души. Най-големият проблем пред индустрията е липсата на достатъчно квалифицирани кадри“, обясни той.

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCEphotomateMELEXIS.

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&CircleИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ