6-и банково-финансов форум ,,Бъдещето на парите": Следващите стъпки във финансовите технологии (панел 4)

Възможните следващи стъпки във финансовите технологии с акцент върху дигиталното евро бяха основен акцент в четвърти панел. ,,Всеки притежател на тази нова дигитална валута става автоматично клиент на централната банка и ще може в реално време да се разплаща с централни пари. Това е коренно голяма промяна в концепцията за емисия на пари“, отбеляза финансистът Борис Петров.

„Говорим за блокчейн, който е синоним на демократизацията във финансовия свят. В същото време говорим и за едно централизиране на еврото в ЕЦБ. Това е парадоксалното в случая – говорим и за глобализация, и за централизация на дигиталното евро“, каза Георги Георгиев, мениджър „Софтуерни архитектури“ в Smart IT.

„Всъщност дигиталното евро няма нищо общо с блокчейна. Дали то ще лежи на блокчейн е решение на платежните институции и ЕЦБ, които ще издадат технологичната инфраструктура. Това се очаква да се вземе като решение и насоки във времето“, обясни Александър Станев, главен технически директор Финансова индустрия в Сирма Груп.

***

Генерални партньори: ProCredit Bank и  Payhawk.

Основни партньори: УниКредит БулбанкMFG и VISA .

Събитието се реализира и с подкрепата на tbi bankLirexVeeamSirmaELANAEOSJTIGrant`s.

Институционални партньори са БСКФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камараБАЛИПИАНМСП.

Медийни партньори:  bTV Media Group , dir.bgБНТMoitePari.bg, Дарик радио.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ