Мениджър 04/23

В търсене на нов живот във Вселената

В търсене на нов живот във Вселената

В търсене на нов живот във Вселената

Интервю с Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat и Space Challenges

Космосът провокира фантазията на хората. Футуристите проектират бъдещото му овладяване от хората. Какви са вашите впечатления от амбициите на човечеството спрямо Космоса?

Мисля, че сме много по-близо до овладяването на близкия Космос (Луната, Марс, астероидните пояси), отколкото предполагат хората. Космическият сектор отдавна не е само фантазия. Днес той е един от най-бързо развиващите се сектори с обем от стотици
милиарди долари годишно. Съвсем скоро ще станат възможни глобални услуги за масовия потребител, като директна мобилна комуникация смартфон – сателит, наблюдение на Земята, метеорология в реално време, приложения с аналитика, която директно създава възможност за управление на бизнеси, използваща данни от космически сензори и много други приложения.

Значението на космическите данни за развитието на всеки икономически сектор нараства експоненциално. Всяка индустрия зависи от информация, генерирана от космически сензори: от енергетика, земеделие, транспорт до урбанизация и екология. Без тези системи в орбита, генериращи непрекъснато все повече данни, човечеството щеше да се върне в Средновековието. Амбициите на човечеството в Космоса трябва да бъдат насочени към подобряване на живота ни и решаването на глобални проблеми на Земята чрез космически данни.

Интервюто с Райчо Райчев е в априлския брой на списание „Мениджър“. Изданието е в разпространителската мрежа в цялата страна и в платформата за дигитално четене zinzin.bg

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ