2022 за СофтУни: Нови върхове и нови възможности за курсистите

2022 за СофтУни: Нови върхове и нови възможности за курсистите

2022 за СофтУни: Нови върхове и нови възможности за курсистите

СофтУни е първата по рода си инициатива за актуална, практическа подготовка в технологични и дигитални сфери. Вече 9 години институцията предлага качествено, достъпно и практически насочено образование, а хиляди хора всяка година се впускат в изучаването на програмиране, дигитален маркетинг и дизайн чрез програмите на инициативата.

В основата на дейността на СофтУни стоят нуждите на курсистите и осигуряването на качествена подготовка, която да ги направи конкурентоспособни, привлекателни за бизнеса кадри. 2022 година беше белязана както от усилия да се затвърди позицията на компанията като лидер в технологичното образование, така и в отварянето на нови врати за амбициозни и мотивирани хора, търсещи перспектива и нови възможности за развитие.

Развитие и нови възможности

СофтУни си партнира с над 200 компании в ключови сфери, за да бъде максимално близо до бизнеса и изискванията му. Така инициативата има възможност да следи динамиката на пазара и промените, които настъпват. Технологиите и тенденциите се развиват и променят бързо, а СофтУни се стреми винаги да бъде в крак с тях.

Само по този начин е възможно да се гарантира качеството на обучението и актуалността на знанията и уменията, които курсистите получават в програмите. В резултат, две от водещите инициативи на компанията бяха обновени и разширени, за да отговорят както на интересите на курсистите, така и на най-актуалните нужди на пазара и тенденциите за развитие.

1. Изцяло нова програма за QA инженери

Една от най-горещите сфери за развитие от години вече е осигуряването на качествен и работещ софтуер, или т.нар. QA направления. От Manual до Automation, QA инженерите са и едни от най-търсените експерти, а качествена и задълбочена практическа подготовка липсваше. И тук СофтУни влезе в ролята си на най-голямата институция за технологично образование, създавайки цялостна програма по QA инженерство.

Ето какво споделя и д-р Светлин Наков във връзка с програмата: „Обучението на QA инженери в България от години е оставало в периферията на образователната индустрия и се случваше най-често с единични курсове, които не са достатъчно продължителни и задълбочени, провеждани в малки групи и най-вече без цялостен подход, който интегрира изучаването на ръчно тестване + технологични познания + програмиране + автоматизирано тестване + съвременни DevOps практики. Всичко това добре подредено и в мащаб, отдавна липсваше в българското ИТ образование (частно, държавно, формално и неформално).“

Целта на програмата е да осигурява професия до ниво Manual QA Engineer в рамките на до 5-6 месеца задълбочена подготовка. След това курсистите могат да изберат да надградят способностите си до Automation QA Engineer в рамките на 12 месеца.

Стремежът на СофтУни е да даде възможност на всички, заинтересовани от бърз кариерен старт, да се впуснат в интензивна подготовка на световно ниво, както споделя и Образователният Директор на институцията, Ангел Георгиев:

„Дойде време в СофтУни да предложим истински завършена цялостна образователна QA програма: от нулата до кариерен старт като junior QA (zero-to-career QA educational program), която отговаря в пълнота на съвременните изисквания за QA професията, най-вече комбинацията от manual QA, програмиране, софтуерни технологии и QA automation. Това е иновация в световен мащаб, не само в България.“

Програмата е напълно нова и цели да запълни една осезаема липса на трудовия пазар – тази на QA инженери. Успехът ѝ е мигновен, а интересът – шокиращ дори за екипа на СофтУни. Първото издание се очаква да стартира в началото на 2023 година с над 5 000 курсисти.

2. Нови творчески върхове за покоряване

През 2022 година, първата по рода си програма по дизайн, криейтив и визуализация в SoftUni Creative претърпя цялостно обновление. Взимайки предвид перспективите пред дизайн професиите и търсенето на криейтив специалисти, СофтУни разшири и задълбочи програмата за UX/UI дизайн. Това дава възможност на прохождащите дизайнери да навлязат в специфични детайли и да изградят практически умения на експертно ниво в една от най-бързо развиващите се и перспективни професии днес.

Графичният и UX/UI дизайнът преобърнаха представите за креативните професии. Днес те дават възможност на всеки творец по душа да насочи фантазията и вдъхновението си в обещаващо поле за развитие. Именно този шанс предлага и програмата по криейтив в СофтУни.

Красноречиви резултати

Последните две години показаха ясно стремежа на хората да се сдобият с перспективна и сигурна професия на бъдещето. СофтУни отбелязва нарастващ интерес не само към сферите на програмирането, но и към тези на маркетинга и дизайна. Дигиталните професии стават все по-привлекателни със своята гъвкавост и възможности за растеж и развитие.

Данните по въпроса са красноречиви – само през 2022 година, над 37 000 души са кандидатствали в пътеките по програмиране в Software University. Над 14 000 души са започнали да изучават дигитален маркетинг в програмите на SoftUni Digital през последните 12 месеца. Близо 13 000 са творците, записали безплатния курс Design Basics, с амбицията да тръгнат по пътя на креативното си развитие със SoftUni Creative през 2022 и 2023 година.

Най-малките ученици също получават все повече и по-вълнуващи възможности да се докоснат до света на програмирането и дигиталните технологии. През 2022 година, SoftUni Kids представи иновативен курс за начинаещи – Програмиране с Minecraft, запалвайки интереса и любопитството на стотици деца. До момента през обученията на инициативата за деца и тийнейджъри са преминали 4 577 деца, участвали в 580 практически курса.

По пътя към професия на бъдещето вървят и над 500 ученици в частната професионална гимназия по дигитални науки СофтУни Светлина. От 2022 година, гимназистите вече се обучават в 6 иновативни специалности с изключителен фокус върху придобиването на практически умения в сферите на програмирането, киберсигурността, предприемачеството, електронната търговия, дигиталния маркетинг, дизайна и анимацията.

2022 година беше белязана и от уверени стъпки в разрастването на СофтУни франчайза на международната сцена. Проведоха се първите обучения в Монголия, а сръбските групи продължават да се разрастват. Международният проект на СофтУни цели създаването на глобална общност от дигитални и технологични експерти, която да се развива и расте заедно.

СофтУни като корпоративен партньор

Целта на СофтУни в края на 2021 година беше да продължи растежа и развитието на програмите си, запазвайки качеството на обученията. Същевременно компанията продължава да развива корпоративните си партньорства, за да изпълнява успешно ролята си на мост между бизнеса и кадрите. Екипът завършва годината с няколко изключително успешни корпоративни обучения с компании като БНР и DXC Technology, а Кариерният център, оказващ професионално съдействие на курсистите, става все по-ефикасен в дейността си.

Същото споделя и Жельо Пенчев, Директор Бизнес Развитие в СофтУни:

„Изпращаме успешна 2022 година, през която поставихме основите на нови партньорски взаимоотношения с десетки компании, както и надградихме осезаемо съществуващи такива. СофтУни помогна на над 60 курсисти да започнат работа в IT индустрията, със съдействието на Кариерен център. Организирахме и проведохме редица успешни корпоративни обучения, които адаптирахме според индивидуални нужди и цели. Гледаме с амбиция към 2023 година и възможностите, които ще разкрие пред нас и курсистите, и сме изключително благодарни за доверието на партньорите ни. С тяхна помощ променяме дигиталната среда в България.“

Признание и мотивация за 2023

И през тази година ежедневните усилия на СофтУни не останаха незабелязани. Екипът от над 100 души може да се похвали с редица ценни и заслужени награди. През 2022 година, компанията се превърна в една от най-награждаваните в България, включително и в категория Образование. B2B Media Awards наградиха институцията с две 1-ви места – в категории Успешно развитие на бизнес организация и Изпълнителен директор на годината. СофтУни спечели 2-ра награда в категория Иновативна компания на годината и 3-та в Иновативна Услуга за инициативата СофтУни Светлина.

Компания спечели вота и на публиката в наградите Любима Марка – гласуващите отредиха 1-во място в категория Образование и 3-то място в категория Иновативна компания. Company of the Year обявиха СофтУни за Технологичен лидер в Образованието, а Forbes Business Awards ги направиха финалисти в категориите Услуги и Иновативна компания.

Една от най-големите радости за СофтУни е 1-вата награда в категория Образование: Двигател на Дигиталната революция и ИТ сектора, присъдена на Годишните награди за благотворителност и КСО „Златно сърце“. CareerShow Awards дадоха на компанията цели 5 награди – 1-во място за Инсентив програма, 2-ро място за Изпълнителен директор, Най-добър работодател в категория образование и Стратегия за признание на служителите, както и 3-то място в общата категория Най-добър работодател.

Изминалата година беше изпълнена с динамика, не малко предизвикателства, редица постижения и покорени върхове. Компанията изпраща 2022 с вдъхновение и амбиция не просто да подобри резултатите си, но и да предложи още повече възможности за развитие и още по-високо качество в програмите, както споделя и Иван Ненков, CEO на СофтУни: „2022 година бе наистина много успешна за нас. Успяхме да влеем хиляди нови професионалисти в технологичната и дигитална индустрия. Стартирахме много нови успешни стратегически партньорства с компании като Bosch, PharVision, DXC Technology и други, като по този начин ще открием още много нови кариерни възможности пред прохождащите кадри, преминали през програмите на СофтУни.

2023 година се очертава като не по-малко предизвикателна за нас. Планирали сме провеждането на нашите професионални програми по софтуерно инженерство, QA инженерство, дигитален маркетинг и дизайн и криейтив и общо близо 300 обучения, през които ще преминат над 50 000 човека. Също така планираме да проведем стотици безплатни семинари на разнообразни теми, чрез които хората ще могат да почерпят актуални и ценни познания напълно безплатно. Добра новина за всички, които искат да се развиват професионално в сферата на изкуствения интелект, е това, че ще имат възможност да го направят чрез нова цялостна програма, която подготвяме в тази посока.“

За новата година, СофтУни си пожелава още повече завоювани отличия, а най-вече – все по-амбициозни и успешни курсисти!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ