Бира за настроение - научно доказано

Бира за настроение - научно доказано

Компонент, намиращ се в бирата, който е различен от алкохола, стимулира мозъчния център за награди, разкриват нови изследвания, според изданието Psy Blog.

Хорденинът, който се среща в бирата и малцовия ечемик, стимулира допаминовите рецептори на мозъка по същия начин както самия невротрансмитер допамин. Това ни кара да искаме да продължим да консумираме храната или напитката, дълго след като вече сме се наситили. 

Заключенията идват от изследванията на 13 хил. химикала, за да се открият тези, които стимулират производството на допамин. От всички тези химикали, най-обещаващо е действието на хорденинът. 

Изследователите сега се замислят, дали нивата на хорденина са достатъчни, за да се даде обяснение на някои от ефектите върху настроението, които оказва пиенето на бира.

Предимството на хорденина е че неговите ефекти са по-дълготрайни, отколкото други начини за стимулиране производството на допамина, което може да се окаже изключително полезно за бъдещи проучвания. На базата на тези проучвание, могат да се изготвят лекарства, стимулиращи производството на допамин, които да бъдат използвани за лечение на болести като Паркинсон и шизофрения.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Стартъп за $1.5 млрд. фалира, представял 700 индийски програмисти за AI алгоритъм
На днешната дата, 7 юни. Имен ден празнуват Валери и Валерия
Регулаторите подписаха споразумение срещу спекулата преди въвеждането на еврото у нас
България е на четвърто място по икономически растеж в ЕС
95% от бизнесите се провалят в едно нещо. Поправете го преди да ви струва скъпо!
Германия отчита над 4 млрд. евро годишно загуби от кражби на дребно в магазините
Британската футболна легенда Дейвид Бекъм ще бъде удостоен с рицарско звание
Холивудската звезда Том Круз влезе в Книгата на рекордите за 16 скока с горящ парашут